beats by dre cheap

Varivo od kupusa

Sva jela su mi draga, ali ovo posebno volim.

[IMG]http://img252.imageshack.us/img252/9606/dsc08707v.jpg[/IMG]

SASTOJCI:
1 srednje velika glavica kupusa, izrezanog na kocke

1 veće mrkva

1 crvena paprika

korijen peršuna i celera, po želji

1 svjež paradajz ili paradajz u tetrapaku

vrhnje za kuhanje ili obično vrhnje/pavlaka

ulje

so

2 kašike brašna

začini (nisu neophodni): anis, kumin, kurkuma (sve po kašičicu) 

PRIPREMA:

U većem loncu (poželjno od oko 3 litra), nasuti oko 5mm ulja. Propržiti anis i kim da zamirišu. Dodati mrkvu i papriku i dinstati par minuta, dok ulje ne poprimi boju. Dodati kupus, malo miješati i kad kupus uvene, smanjiti vatru i poklopiti. Dinstati na srednjoj vatri, povremeno miješajući, i po potrebi dolijevati malo vode na dno posude.

Kada je kupus potpuno mekan (po mom ukusu treba kuhati barem pola sata), dodati svjež paradajz izrezan na kriške i kuhati još 3 minuta.

Za to vrijeme umutiti brašno sa malo vode (ja koristim brašno od slanutka/leblebija), i dodati sa vrhnjem za kuhanje i ostalim začinima, da proključa još minut-dva.

Gotovo jelo posoliti i posuti listićima peršuna.

Servirati sa jogurtom, pire krompirom ili pireom od prosa ili sa palentom.

Za iznenađenje u duhu indijskih sabđija:

Na malo ulja prodinstati 1 čili papričicu usitnjenu, dodati 100 grama grožđica i kratko propržiti, zalit sa malo vode i sačekati da se grožđice napuhnu i voda ispari. Umiješati u kupus i uživati u miješanju slanog, slatkog i ljutog okusa.

Ova slatko-ljuta jela se nazivaju Čatni (Chutney) i pomažu probavu, ako je uz jelo jedu u malim količinama. Dobar čatni treba biti toliko sladak da mu ne možete odoljeti i toliko ljut da se ne može jesti.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
01/11/2009 00:51