beats by dre cheap

Depresija od graha i kupusa* ;)

Uz vruću, domaću pogaču vrlo zdrav i izbalansiran obrok.

[IMG]http://img62.imageshack.us/img62/2676/dsc09054l.jpg[/IMG]

Pobornici zdrave prehrane savjetuju da se ishrana treba bazirati na namirnicama sa našeg podneblja. Kako dolaze hladniji dani, grah i kupus postaju sve češći na trpezama. Grah je odličan izvor minerala, posebno željeza i proteina (posebno za vegetarijance), a salata od svježeg kupusa sa limunom-je odličan izvor C vitamina, te jedini izvor vitamina U, odličan za želudac i tako dalje, i tako dalje...

(Grah sadrži 7,9 mg željeza u 100 grama, 130 mg kalcija, te zavidnih 20,2 gr proteina. Usporedbe radi, meso sadrži maksimalno 24 gr proteina i 8,7 mg željeza.)

Standardno se grah pravi sa obiljem luka i mnogi ga ne mogu zamisliti bez suhog mesa i kobasica. Ipak, nutricionisti savjetuju da se mahunarke ne bi trebale miješati sa mesom, jer se na taj način unose prevelike količine proteina.

Moja varijanta je puno lakša i jednostavnija, a opet sasvim zasitna i hranjiva. Kao što ste do sada mogli primjetiti, luk ne koristim u ishrani (osim za lijek), jer Ayur veda smatra da uznemirujuće djeluje na tijelo i um.

Potrebni sastojci:

500 grama graha (namočiti preko noći)

2 mrkve-izrezane na kockice

malo korijena celera-na kockice

malo korijena i lista peršuna-izrezano na kockice, a list sitno isjeckan

1 mala paprika, prepolovljena i očišćena od sjemenki

1 srednje veliki krompir-prepolovljen

malo paradajz sosa ili svjež paradajz

list lovora

ulje, so, biber

Priprema:

Sve sastojke, izuzev lista peršuna, paradajza (usporava kuhanje), soli (isparava jod ako se kuha), ulja i bibera, staviti u ekspres lonac i preliti vodom tako da bude cca 3 cm vode iznad. Kuhati 45-60 minuta. Kada pritisak u loncu prestane, izvaditi krompir i papriku, te ih smiksati ili jednostavno usitniti sa svježim listom peršuna. Dodati sve preostale sastojke i pustiti da kratko proključa.

Kuhanje krompira sa grahom sam "pokupila" od Jamiea Olivera, a on je opet inspiraciju pronašao u italijanskoj kuhinji. Na ovaj način grah bude gust i čorbast, a bez zaprške.

Servirati sa salatom od svježeg kupusa sa maslinovim uljem i limunom.

*U vrijeme otkazanih letova, Bijelo Dugme-sa albuma Uspavanka za Radmilu M.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
01/11/2009 00:17