beats by dre cheap

Kremasti kolač sa kremom od kokos mlijeka

Otkako se mlijeko od kokosa pojavilo i u našim prodavnicama (Interex, DM), bacila sam se na izradu sljedećeg kolača koji je izuzetno osvježavajući, kremast...i nestaje sa tanjira brzinom svjetlosti. Vrijedi truda!
Kokos mlijeko se može zamijeniti tako što se 200 grama kokosa prokuha u 1l običnog mlijeka i procijedi.
[IMG]http://img17.imageshack.us/img17/8499/dsc09214u.jpg[/IMG]
SASTOJCI:
KORA:
125 grama maslaca na  sobnoj temperaturi
1 čaša šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 čaša keroba (sitno mljevenog rogača)-ima kupiti u Makroviti, BBI 5.sprat, 6 km 500 gr)
1/2 čaše vode
2 kašičice svježeg soka od limuna
1 čaša mlijeka
1 i 3/4 čaše brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
malo soli
KREMA:
1 l kokosovog mlijeka (jeftinija varijanta je pola litre kokosovog i pola litre kravljeg)
2 i 1/2 čaše šećera
1 kašika rogača
2 dl gustina ili 3 dl brašna (može i brašno od riže)
50 grama maslaca (ali ne mora)
UKRAS:
2 šlaga bez jaja
PRIPREMA:
Ulupati maslac dok ne postane kremast. Rogač prosijati (zbog grudvica) i razmutiti u pola čaše vode. Dodati šećer, vaniliju i rogač u maslac i miksati dok se ne dobije ravnomjerna smjesa. Dodati i sve ostale sastojke i umutiti u rijetko tijesto. Izliti na puterom namazanu tepsiju i peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Ostaviti koru da se ohladi.
Staviti 3/4 mlijeka da proključa.
Ostatak mlijeka umutiti sa brašnom ili gustinom.
U ključalo mlijeko, uz neprekidno miješanje dodati smjesu sa brašnom, miješati i kratko kuhati.
Kad se smjesa ohladi, umiksati šećer i maslac.
Rasporediti smjesu po ohlađenoj kori.
Umutit šlag i namazati ga preko kreme.
Dobro ohladiti i rezati na kocke.
Recept potiče od moje drage prijateljice, koja je standardnu kremu za kolač, koja se pravi sa običnim mlijekom i pudingom od vanilije, zamijenila kokos mlijekom. Ananga Mohini, hvala ti!
[IMG]http://img38.imageshack.us/img38/1938/dsc08643i.jpg[/IMG]

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
10/11/2009 10:40