beats by dre cheap

Grancle-domaći punjeni keks

Danas sam se sjetila kako su nekad moja mama i majka pravile ove grancle i poželjela sam da se malo vratim u djetinstvo pa sam ih napravila. Originalnog recepta nemam, ali koncept je jednsotavan-obični domaći keksi, spojeni pekmezom, te ukrašeni glazurom.

[IMG]http://img79.imageshack.us/img79/7579/dsc08715t.jpg[/IMG]

SASTOJCI:

Keks:

300 grama brašna

140 grama šećera (ja sam koristila Dark Muscovado)

150 grama maslaca na sobnoj temperaturi

1 vanilija

3 kašike jogurta

(ja sam greškom stavila i prašak za pecivo, ali ne treba)

može se dodati i korica limuna, mljeveni arašidi, rogač ili slično

PUNJENJE

malo pekmeza po izboru (ja koristila od jagoda)

GLAZURA

2 kašike vode

2 kašike šećera

1 kašika keroba (sitno mljevenog rogača)

50 gr maslaca

Pomiješati brašno i šećer, te vaniliju, dodati maslac, te umijesiti sa jogurtom u glatko i čvrsto tijesto. Ako bude premekano, rapsadat će se, a ako bude pretvrdo, neće se moći oblikovati.

Umotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižideru oko pola sata.

Na pobrašnjenoj površini razvaljati tijesto na oko 3 mm debljine i iizrezati, najbolje je u krugove (nekom manjom čašom i slično).

Peći na papiru za pečenje, na 200 stepeni, dok ne požuti. Ne čekati da porumeni.

Kad se ohladi, po dva keksa spajati pekmezom.

Sve sastojke za glazuru izmjeati i staviti da proključa, kad se malo ohladi, kašikicom rasporediti po vrhu grancli. Gornji dio se može kompletan umočiti u glazuru.

P.S. Moj muž je danas pojeo skoro sve!

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
16/10/2009 23:38