beats by dre cheap

Samose-omiljeni indijski snack

Samose su jedno od najomiljenijih indijskih jela. Zbog svog atraktivnog izgleda i punog, sočnog okusa, ukras su ne samo svakodnevne, nego i svečane trpeze. Pogodne su i za putovanja, švedske stolove i nebrojeno drugih prilika. Mogu se puniti raznim nadjevima, kao što su nadjev od pire krompira, graška i kikirikija sa garam masalom, ili od kockica krompira, cvjetića karfiola i graška...a sve to uz obilje nedoljivih kombinacija začina...

[IMG]http://img94.imageshack.us/img94/2632/dsc08636.jpg[/IMG]

Sljedeća varijanta je neka vrsta mediteranske varijacije, koja osvaja odlične ocjene kod degustatora naviknutih na zapadne okuse. Prazni tanjiri i zadovoljni osmijesi znak su da sve vrijedilo potruditi.

SASTOJCI:

TIJESTO:

300 gr bijelog brašna

100 gr integralnog brašna

1/4 kašičice soli

100 grama rastopljenog maslaca/putera

150 ml jogurta

FIL:

250 grama mladog sira, što čvršćeg

jedna crvena paprika, isjeckana na sitne kockice

10-ak crnih maslina, sitno isjeckanih

malo soli

malo ružmarina (nije obavezno).

Ulje za prženje

PRIPREMA:

Pomiješati brašno i so. Utrljati maslac, tako da se dobije grudvasta smjesa. Uz dodavanje jogurta umijesiti glatko tijesto. Mijesiti barem 5 minuta da postane elastično, glatko i mekano. Ne smije se lijepiti za prste. Staviti u zdjelu i pokriti mokrom krpom dok se priprema nadjev. tijesto ne bi trebalo stajati da fermentira.

Pomiješati sve sastojke za fil.

Razvaljati tijesto na nauljenoj površini tako da se napravi valjak cca 5 cm promjera. Izrezati jednake dijelove (2-3 cm) i njih oblikovati u kuglice. To se radi da bi sve samose bile jednake, ali nije obavezno, naročito ako je kuhar iskusan. Razvaljati kuglice na krugove debljine 3-4 mm.

U sredinu svakog kruga staviti smjesu, tako da ostane oko 2 cm okola kod se preklopi na polukrug. desnom rukom savijati dio po dio tijesta dok se ne dobije oblik školjke. Ovo se može uraditi i viljuškom, ali je oblik školjke puno atraktivniji, tradicionalan i kad se jednom nauči, nije nikakav problem. Paziti da tijesto nema rupa kroz koje bi nadjev curio. Ne ostavljati samose da predugo stoje "sfrkane" jer će nadjev razmočiti tijesto.

Ne savjetujem počinjati peći samose dok sve nisu izoblikovane, jer se neiskusnom kuharu "frkanje" može zakomplikovati, dok u ulju gore već gotove samose.

U vrelom, dubokom ulju (2-3 cm), pržiti samose sa obe strane dok ne porumene. Ocijediti na papirnoj salveti, da upiju masnoću.

Serviraju se tople ili hladne, kao samostalno jelo ili prilog.

Mogu biti male kao zalogajčići ili velike i do 10 cm, ovisno o inspiraciji kuhara i prigodi.

Mitha samosa ili slatke samose se pune prodinstanim voćem.

Npr. prodinstati 1 kg jabuka (izrendanih)sa 150 grama šećera i cimetom, dok se smjesa ne zgusne i time puniti samose. Ispržene samose posuti šećerom u prahu.

 

 

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
16/10/2009 23:08