beats by dre cheap

25. Veganski kolač sa šumskim voćem

Neki dan su mi na babine dolazili gosti koji zbog određenih zdravstvenih problema ne jedu bijelo brašno, bijeli šećer i kuhano mlijeko (isključivo nekuhano). U želji da ih ipak počastim nekim kolačem, smislila sam ovu varijaciju na kolač od prosa:

[IMG]http://img268.imageshack.us/img268/9924/dsc03826vtz.jpg[/IMG]

SASTOJCI:

DONJI SLOJ:

400 grama prosa

1l soka 100% jabuka

GORNJI SLOJ


3 kesice agar-agara (Ruf agartine-biljna zamjena za želatin, jer se pravi želatin dobija iskuhavanjem kostiju. Agar agar sam kupila čini mi se u Konzumu, na odjelu za kolače).

500 grama raznog voća (maline, borovnice, jagode-u ovom slučaju)

200 grama smeđeg šećera (a i ovo se može kuhati u soku od jabuka).

PRIPREMA:

Oprati proso. Ako se prethodno namoči u vodi i ispere, vrijeme kuhanja se smanjuje. Pomiješati proso i sok od jabuke i kuhati na srednje jakoj vatri uz miješanje dok se pod prstima više ne osjeti tvrdoća zrna. Ako smjesa postane pregusta da se ne može miješati, dodati vode ili još soka od jabuka.

Kad je skuhano, istresti u navlaženu duboku tepsiju i izravnati.

Kad se malo ohladi, ne mora skroz, po donjem sloju rasporediti voće.

Prema uputstvu (ovo je bilo uputstvo za ovo pakovanje agar-agara), skuhati 600 ml vode sa 3 kesice agartinea, kuhati 2 minute, dodati šećer i odmah preliti preko voća.

Kako se bude hladilo, agar smjesa će želirati i potpuno se stvrdnuti.

Agar-agar nema nikakav okus ni miris, tako da će preuzeti okus voća.

Izrezati na kocke i servirati.

 

 

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
11/06/2009 11:28