beats by dre cheap

23. Ljetni kolač sa voćem

Ovaj kolač je apsolutni hit među svima koji su ga probali, stoga preporučujem da nakon prve degustacije (li čak i prije) napravite duplu mjeru.

Puno voća, koje se kuha svega minut, te tako zadržava dosta vitamina, jako malo masnoće i osvježavajući okus, te atraktivan izgled,samo su neki od aduta ovog kolača.

Ovo je količina za tepsiju veličine pola rerne tj cca 25x40cm i za kolač visine nekih 5-7 cm. Ako želite kolač raditi u veliku tepsiju, poduplajte mjeru.

SASTOJCI:

"KORA":

8dl vode

16 kašika šećera

1 vanilijin šećer

250 grama pšeničnog ili dinkel/pir griza

1/2 kg voća-minimalno

Meni je najbolji sa jagodama ili nektarinama, a odličan je i sa malinama, kupinama, borovnicama, breskvama i slično. Vjerujem da bi bio odličan i sa šumskim jagodama. Zimi je najbolje koristiti zamrznuto voće ili voće iz kompota, jer se varijante sa jabukama, kruškama, ananasom i slično nisu pokazale kao ukusne.

Uvijek koristiti samo jednu vrstu voća za jedan kolač.

KREMA:

1 mala pavlaka

200 gr štaub šećera

200 gr lješnika ili oraha, mljevenih

3 kesice šlaga (mliječnog ili biljnog, uglavnom bez jaja).

PRIPREMA:

U posudu veličine 2 litra staviti vodu, šećer i vaniliju da proključaju. Potom dodati griz i jako miješati, da se ne bi napravile grudvice. Kada je griz skuhan (prema uputstvu obično treba 2 minute), dodati voće, izmiješati i pustiti kratko da proključa. Izliti u uljem podmazanu duboku tepsiju.

Dok se "kora" hladi, samljeti lješnike i pomiješati sa pavlakom i šećerom. Ovu gustu kremu namazati preko ohlađene kore.

Umutiti šlag prema uputstvu i nanijeti preko kreme.

Dobro ohladiti i rezati na veeelike kocke.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
07/06/2009 16:58