beats by dre cheap

6. Kolač sa korom od prosa

SASTOJCI

"KORA"

300 grama prosa

1 l soka od jabuke 100%

KREMA

3 kesice pudinga od vanilije ili sa okusom slatkog vrhnja

500 gr šećera

1l mlijeka

putera po želji

(Vegani mogu  koristiti biljno mlijeko, ili napravitikremu od voća i agar-agara, ili sa gustinom i voćem na vodi).

PO ŽELJI:

Šlag (3 kesice), višnje ili neko drugo kiselo voće.

PRIPREMA

KORA

Proso oprati namočiti noć prije, sa duplom količinom vode. Ako se ne namače, teže se kuha i potrebna je veća količina soka, ali opet ne pretjerati da ne bi bilo rijetko.

Skuhati proso na soku (omjer bi trbeao biti 3:1 u korist soka, ali moja sestra koja je ekspert za ovaj kolač kaže da ako se proso ne namače, treba još više soka ili vode. Što više soka, to će kolač biti slađi.

Kada je kuhano, a trebalo bi biti prilično gusto, izliti u podmazanu tepsiju. Proso će, kao i sve žitarice, nabubriti za vrijeme hlađenja, ali opet treba biti gusto da bi se moglo rezati.

Ova se kora može praviti i bez ostatka kolača kao krema ili kao kašica za bebe, koja se može davati od samog početka dohrane.

KREMA

Napraviti puding kao i obično (samo što ovdje idu 3 kese na 1l, da bude gušće). Šećer dodati tek kad se krema malo ohladi. Kada je potpuno hladna, u nju se može dodati maslac koji je prethodno smiksan i pjenast, kao i višnje ili nešto drugo po želji.

Kremu nanijeti preko ohlađene "kore". Preko kreme se može staviti i šlag.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
15/01/2009 15:14