beats by dre cheap

Zdrave varijacije na krajišku kljukušu :)

Za razliku od ostatka BIH, krajiška kljukuša (a neki joj tepaju i Kljuuuka) se pravi bez krompira. Originalni recept se zasniva na bijelom brašnu, vodi i prašku za pecivo. Kad je ispečena, jede se sa vrhnjem, mladim sirom, kajmakom i bijelim lukom, a sve se to prelijeva sa rastopljenim maslacem.

[IMG]http://i39.tinypic.com/k11k8.jpg[/IMG]

Moja današnja varijacija je nešto zdravija:

SASTOJCI:

500 gr brašna (pola bijelog, pola integralnog)

1 prašak za pecivo

mljevene sjemenke lana i integralnog susama (mogu i čitave)

3-4 velike kašike mladog sira (ja preferiram Bjelimićki ili skroz domaći s pijace)

vode (da se formira gusto, ali žitko tijesto)

PRIPREMA (5 minuta za miješanje i oko 20 za pečenje)

Dok se rerna zagrijava, svi se sastojci pomiješaju i izliju na puterom namazanu tepsiju.

Peče se na 250 stepeni dok ne porumeni.

Potom se, kad se malo ohladi, istrga rukom na komadiće i jede sa pavlakom, mladim sirom, kajmakom...ko šta voli.

Može se preliti sa rastopljenim maslacem.

Integralno brašno i sjemenke su korisni izvori brojnih minerala, vitamina, proteina...dok je bijelo brašno čisti škrob, bez svih tih sastojaka.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
14/01/2009 21:15