beats by dre cheap

4. Varivo od patlidžana i špinata

SASTOJCI:

2 mrkve

1 osrednje velik krompir

1 poveći patlidžan

200 gr špinata

malo vrhnja za kuhanje ili običnog vrhnja

PRIPREMA (traje 20-ak minuta)

Na malo ulja propržiti mrkvu isjeckanu na kockice i kad pusti naranžastu boju dodati kockice patlidžana (max 2x2 cm). Kad patlidžan upije sve ulje i počne se lijepiti za dno posude, dodati krompir, (kockice 1x1 cm) još malo promiješati i zaliti sa malo vode, tek toliko da prekrije dno. Poklopiti i kuhati na umjerenoj vatri dok sve ne omekša. Ako se počne lijepiti za dno, doliti malo vode, ali radije pustiti da povrće pusti svoju vodu. Za to vrijeme oprati i sitno narezati špinat. Dodati špinat i kuhati max 5 minuta dok špinat ne omekša. Potom dodati vrhnje za kuhanje po želji, so...a lijepo ide i kurkuma (ali samo mrva).

(Prema Ayur vedi, patlidžan, špinat i kurkuma su namirnice gorkog okusa i jako su preporučljive za vrijeme prehlada, jer smanjuju količinu sluzi u organizmu, a koja takođe može nastati i od viška slatkih namirnica, kao što su žitarice, slatkiši i mliječni proizvodi).

Uz ovo jelo, ja uvijek pravim smeđu rižu, kojoj na kraju dodam malo putera i jogurta.

Zvuči čudna kombinacija, ali ko god je probao, totalno se navuče!

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
14/01/2009 14:37