beats by dre cheap

3. Lagana supa sa crvenom lećom i povrćem

POTREBNI SASTOJCI (Za oko 1,5 litara supe)

100 grama crvene ili žute leće

1 mrkva

1 peršun (korijen)

malo korijena celera

pola tikvice

list peršuna

lovorov list

bilo koje biljno ulje (maslinovo, suncokretovo, susamovo...)

malo limunovog soka ili pomi sosa

PRIPREMA (20-ak minuta)

Leću ne bi bilo loše ranije (barem pola sata)  namočiti u vodi, jer se brže kuha.

Staviti vodu da proključa, i za to vrijeme sve povrće izrezati na kockice.

Kad voda proključa, dodati leću i pustiti da kuha 5 minuta.

Dodati lovorov list sve povrće osim tikvice (njoj je potrebno duplo manje kuhanja, pa je ubaciti na pola).

Supa je kuhana ako se leća raspada, a povrće je mekano (15 minuta od dodavanja povrća cca).

Posoliti, dodati ulje, a limunov sok ili pomi sos, te sjeckani peršun tek kad se supa malo ohladi (da se sačuvaju vitamini). Iz istog razloga treba kuhati sve poklopljeno, a soliti na kraju da bi se sačuvao jod.

Crvena leća ima 23% proteina i jako je lagana za probavu.

Može se po želji didati biber, vrhnje za kuhanje, supa se može smiksati u krem supu.

Ja svom malom namrvim integralnog hljeba i on to rado jede za doručak.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
14/01/2009 14:34