Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

20.10.2011.

Patlidžani punjeni bademima i začinima(Badaam bhara baigan)

Ovo je recept iz poznate kuharice "The art of indian vegetarian cooking, koju je napisala Yamuna devi. Jedna od mojih kulinarskih ambicija je da postepeno naučim kuhati sva jela iz ove kuharice.

Navedeni recept je opisan na sljedeći način: Patlidžani potiču iz Indije i tamo se pripremaju sna sve moguće načine. U ovom slučaju se maleni patlidžani (veliki poput ovećih jaja) prepolove, ispune začinima i peku dok ne postanu meki poput maslaca.

SASTOJCI:

12 malih patližana, što manjih to bolje. Ja sam na Ciglanama pronašla patlidžane dužine nekih 8cm, što su prilično mali patlidžani kod nas. Napravila sam ih 6 sa ovom mjerom badema i začina.

3 kašike mljevenih badema (može i malo više)

po jedna kašičica: mljevenog korijandera, kumina, kurkume, bibera (ako imate kajenskog)

1/4 kašičice asafoetide

malo soli

sok od pola limuna (originalno limete)

malo ulja ili gheeja (prečišćenog maslaca)

peršun ili korijander list za ukrašavanje

konac za kuhanje

2 kruga đumbira, veličine novčića, oguljena.

PRIPREMA:

Patlidžane oprati.

Samljeti bademe sa začinima, uz dodatak limunovog/limtinog soka, napraviti pastu.

Patlidžane ne gliti niti odstranjivati vrh.

Prerezeati ih na pola, do tog vrha, tako da ipak ostane par centimetara neprerezanih.

Ispuniti pastom i ponovo zatvoriti.

Povezati koncem.

Ugrijati ulje, na koje smo dodali đumbir.

Peći na srednje jakoj vatri, sa svih strana, dok ne počnu rumeniti, za to treba nekih 7-8 minuta)

Smanjiti vatru i polako peći sa svih strana, uz pažljivo okretanje, dok potpuno ne omekšaju (oko 20 minuta).

Pažljivo ih izvaditi i ocijediti na salveti. Sva masnoća će ostati vani, zbog kore. Odstraniti konac.

Idealno se slažu sa običnom bijelom rižom i jogurtom.

20.10.2011.

Pečene crvene paprike

Kraljevski crvene paprike, kao salata, prilog, samostalno jelo, namaz...sve što poželite! Prema receptu mog tate.

SASTOJCI:

2 kg crvenih paprika (npr .)

malo malsinovog ili običnog ulja

so

limun (u salata varijanti)

PRIPREMA:

Paprike oprati i peći sa svih strana u rerni na 200-220 stepeni, dok ne omekšaju. Mjera od 2 kg otprilike stane u veliku tepsiju, a ako želite peći više, možete u više nivoa, pa im na pola pečenja zamijenite mjesta. Ako imate rernu sa ventilatorom, malo smanjite temperaturu i ne morate rotirati tepsije.

Kada su se ispekle, dobro ih poklopiti (mogu se zatvoriti i u najlonsku vrećicu) i sačekati da se ohlade. Ovo pomaže da se lakše odvoji kora.

Paprike oguliti, odstraniti peteljke i košpice i sitno nasjeckati.

Začiniti po želji i servirati na neki način koji vam najviše odgovara.

Moj tata paprike oguli i onda ih zamrzne. Ayur veda ne preporuča zamrzavanje, ali nekad je dobro iati i ponešto u zamrzivaču, za dane kada smo bolesni, premoreni ili prezaposleni :(.

20.10.2011.

Knedle sa šljivama bez jaja

Imala sam jednu bolju sliku ovih knedli, ali je greškom izbrisana. Stoga, dok ne skuham i uslikam neke atraktivnije knedle, vjerujte mi na riječ da je ovo divan jesenji desert.

SASTOJCI:

1 kg krompira

200-300 grama bijelog brašna

500 gr šljiva (oprati, očistiti od košpica)

200-300 grama šećera

1-2 kašika ulja

1 kašičica soli

200 grama prezla (po mogućnosti domaćeg, domaći kruh izrezati na ploške ili kocke, prosušiti u rerni dok ne počne rumeniti i samljeti)

PRIPREMA:

Krompir skuhati. Ako je riječ o manjim krompirima, može i u ljusci. Ako žurite krompir ogulite i izrežete na manje ploške, jako brzo se skuha. Idealno je taj dan imati pire krompir ili njoke za ručak :)

Dok se krompir kuha, očistiti šljive.

Ja praktikujem da svaku šljivu napunim šećerom i dobro zatvorim. Šećer možete slobodno pomiješati sa vanilijom u nekom obliku koji imate ili inače koristite: vanilin šećer, prava mahuna vanilije, ekstrakt vanilije...

Kada je krompir mekan (ako nož prolazi kroz njega), ocijedite ga i istresete na radnu ploču da se ohladi.

Kad je mlak, ne hladan, izgnječite ga gnječilicom za krompir. Onda polako dodajete brašno i mijesti dok ne dobijete glatko tijesto.

Stavite 2 l vode sa  kašičicom soli da proključa za to vrijeme, dok oblikujete knedle..

 Tu vam baš ne mogu pomoći, jer ako dodate previše brašna, dobit ćete krušne knedle, tvrde i žilave, a ako ne dodate dovoljno, lijepit će se priliko oblikovanja i raspadati za vrijeme kuhanja.

Da bi knedle bile iste, možete tijesto razvaljati u valjak i izrezati na jednake dijelove.

Pokvasite ruke i u dlanovia napravite deblje krugove promjera nekih 5-6 cm. Onda u njih stavite šljivu i pažljivo zatvorite. Onda još malo oblikujete rukama, dok ne dobijete glatku loptu. Tijesta oko šljive bi trebalo biti oko 1 cm debljine sa svih strana.

Kada oblikujete 10-ak knedli, pažljivo ih ubacite u kipuću vodu i povremeno, lagano promiješate. Kada isplivaju, neka se kuhaju još par minuta. Ako budete pravili puno knedli odjednom, rizikujete da se zalijepe za podlogu, ali možete ih staviti na pobrašnjenu podlogu.

Za to vrijeme, u nekoj dubljoj tepsiji, na malo ulja propržite prezl dok ne porumeni. Ja poslije prženja dodam i i malo šećera, mada se ne mora.

Knedle vadite iz vode šupljikavom kutlačom i uvaljate u topao prezl. Jedan moj prijatelj kada nema prezla koristi mljeveni keks, koji ne prži.

Umjesto šljiva mogu se koristiti i višnje, jagode, breskve...a od istog ovog tijesta se prave i njoke.

Jedan detalj: Jako sam voljela knedle koje je pravila moja rahmetli mama. Nakon njenog odlaska, pospremajući njen stan i frižider, sestra i ja smo pronašle zamrznute šljive, koje su tu bile tako da mi može knedle pripremiti u bilo koje doba godine...Trebam li vam reći kako sam se tada osjećala? Knedle me uvijek na nju podsjećaju i ovaj recept je zapravo njen.

16.09.2011.

Štrudla sa smokvama

Pravi se sve isto kao i Štrudla sa orasima, samo se za date količine, 2 kg smokava smiksa štapnim mikserom i ukuha, na kraju se u toplu smjesu doda 100 grama šećera. Štradla se premazuje ohlađenom smjesom.

Ista se štrudla može praviti i sa bilo kojim pekmezom.

14.09.2011.

Breaking news!

Samo da prijavim da sam ažurirala linkove u boksovima lijevo, tako da sada imate sve recepte sa strane. Pozdrav svima!

14.09.2011.

Torta od vanilije i lješnika

Pravila za drugi rođendan mlađeg sina.

SASTOJCI za tortu od 4 kore prečnika 25 cm:

4 KORE:

800 grama brašna, može i integralnog

200 grama mljevenih lješnika

4 kesice praška za pecivo

4 kesice bourbon ili obične vanilije

500 grama šećera (najbolje muscovado)

2-4 kašike keroba ili Bjanke

4 dl jogurta

2-3 dl ulja

1-2 narandže

papir za pečenje

KREMA:

1,5 l mlijeka

6 pudinga od vanilije

300 grama šećera

100-150 gr maslaca na sobnoj temperaturi

MASA ZA OBLAGANJE:

vidjeti u linkovima sa strane

PRIPREMA:
Staviti 1 l mlijeka da se kuha. Ostatak promiješati sa praškom za puding i šećerom.

Pripremiti mikser. Kada mlijeko proključa, skloniti sa vatre i uz stalno miješanje dodati puding, vratiti na vatru i neprekidno miješajući pustiti da kuha još par minuta. Paziti da ne zagori.

Preporučujem da se za svaku koru smjesa mijesi posebno, jer prašak za pecivo gubi snagu ako stoji duže od pola sata. Ako tako želite raditi, sve količine podijelite na 4 jednaka dijela.

Ugrijte rernu na 200 stepeni. Izrežite papir za pečenje na veličinu dna tepsije.

Pomiješajte brašno, prašak, šećer , vaniliju, lješnike i kerob. Dodajte ulje i jogurt i umiksajte. Dodajte vode ako je potrebno, ali trudite se da dobijete što gušće tijesto.

Izlijte na papir, razvucite da bude što tanje, najbolje mokrim rukama i pecite dok se ne prosuši i ne počne sasvim malo rumeniti. Debele kore će biti tešk i pokvarit će oblik torte.

Ponovite 4 puta :)

Dok se mlijeko hladi, povremeno ga miksajte, da izbjegnete grudvice i stvaranje kore.

Kada je hladno umiksajte maslac.

Kada su se kore ahladile, iscjedite na njih sok od narandže.

Podijelite kremu na tri jednaka dijela i slažite, kora-krema-kora-krema-kora-krema-kora.

U ovoj fazi se ja pomognem kalupom koji napravim od aluminijske folijekoji omotam oko torte.

Pokušajte ovo završiti što brže i tortu što prije ostaviti u frižider, poželjno preko noći da se stegne.

Ukrase sam pravila od mase za oblaganje, ali sam njih napravila dan prije.

Masu sam razvaljala izmeu 2 papira za pečenje i stavila preko cijele torte, a dječicu sam pravila dio po dio i zamrzavala, a onda su i oni presjedili noć u frižideru :), da bi svoje konačne pozicij zauzeli pred samo puhanje svijećica :)

Djeca su se poslije zabavila sa figuricama, a torta je pogodna i za voodo magiju :)

Stari ayurvedski savjet kaže: poslije jela pet minuta na lijevi bok :) :

14.09.2011.

Mjeseci od patližana

Brzo, ukusno, kalorično :)

SASTOJCI (za 4 osobe, ako ima i prilog):

2 veća patlidžana

ulje za prženje

2 dl jogurta

kurkuma, so, mljeveni korijander (ako imate), naskejckani listovi peršuna za ukras

PRIPREMA:
Patlidžane operite, odrežite im vrh i bez guljenja ih izrežite po dužini, tako da dobijete mjesece. Od jednog bi prosječnog patlidžana trebalo se dobiti 8-10 takvih mjeseca.

Posolite ih i ostavite da odstoje 15-30 minuta.

Lagano ih potapkajte papirnom salvetom i pržite na prethodno zagrijanom ulju, dok ne porumene.

Oni upijaju dosta masnoće, pa ih obavezno ocijedite na salveti.

Jogurt posolite i dodajte po kašičicu kurkume i korijandera.

Prelijte patlidžane umakom i obilato pospite peršunom.

Odlično se slaže sa običnom bijelom rižom, pire krompirom ili nekim pecivom.

Patlidžane možete izrezati i na kocke, jednostavnije je za jelo.

14.09.2011.

Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem

SASTOJCI I PRIPREMA:  (5 min)

količine odredite sami:

Što manji i čvršći, ali zreli paradajzi. Odrezati kapice i izdubiti.

Mladi sir, po mogućnosti što čvršći.

Kikiriki (poželjno da je na suho pečen, bez ulja), samljeti na krupno.

Pomiješati mladi sir i kikiriki u omjeru koji vam odgovara, npr 1:3. Ako kikiriki nije prethodno posoljen, posoliti,

 Napuniti paradajz.

Ohladiti u frižideru prije serviranja.

Može se i zapeći u rerni.

14.09.2011.

Torta

Za šesti rođendan moga sina po ko zna koji put sam pravila   tortu sa domaćim keksom i bananama  . Dekoraciju je naručio sam slavljenik. Igrači naravno nisu jestivi, skinuli smo ih sa stolnog hokeja, dobro oprali i dobro su poslužili kao dekoracija.

08.09.2011.

Salata sa krompirom i crnim maslinama

Živopisno šarolika, dijetalno-antioksidantna :)

Skuhati krompir u ljusci (posoliti vodu)

Isjeckati i izrendati razno povrće: mrkvu, zelenu salatu, paradajz, papriku, krastavce, kupus, listove peršuna, šta već volite). Isjeckati i nekoliko crnih maslina.

Začiniti sa dressingom od maslinovog ulja, limunovog soka, soli i malo jogurta (može se dodati i biber).

Sve količine odredite prema ukusu i željama.

Ako do sada niste gulili krompir kuhan u ljusci, što se radi da se sačuvaju hranjivi sastojci, to je najlakše ako krompir nabodete na viljušku. Izrezati na krupnije kocke.

Ako volite varijantu toplo-hladne salate (preporučujem!), dodati topao krompir i sve izmješati, ako ne, sačekajte da se ohladi pa ga onda dodajte.

08.09.2011.

Supa sa blitvom i žitnim pahuljicama

Ukusna, brza, jednostavna, hranjiva inadasve zdrava supa, pogodna i za vegane i makrobiotičare...

SASTOJCI ( za 2l supe)

200 grama blitve, oprati, odvojiti od bijelih dijelova i što sitnije isjeckati

čaša žitnih pahuljica, bilo kojih, zobene, ražene, dinkel, pšenične ili miks (samo nemojte kukuruzne, tj. cornflakes, jer imaju dodanog šećera, niti od soje ).

kašiku-dvije ulja (najbolje nerafiniranog suncokretovong ili maslinovog)

ako želite gušću supu, trebat će vam i 2 supene kašike brašna (može integralnog)

so

PRIPREMA (5-10 minuta)

Na zagrijanom ulju propržiti blitvu.

Kada osjetite da je blitva omekšala, dodati brašno i propržite ga dok se sve ne počne lijepiti za dno ili preskočiti ovaj korak.

Preliti vodom i dodati pahuljice.

Kuhati dok blitva ne omekša, za to je obično potrebno oko 5 minuta, ali ovisi o starosti blitve.

Posoliti, servirati.

24.08.2011.

Brzi kolač sa smokvama

SASTOJCI ( za kvadratnu  tepsiju veličine rerne):

200 grama integralnog brašna

200 grama bijelog brašna

300 gr šećera

2 dl jogurta

0,5-1 dl ulja

2 kesice praška za pecivo

2 kesice venilin šećera

naribana korica od jednog limuna

malo cimeta

500 gr smokava

malo mljevenih oraha (nije obavezno)

GLAZURA:
4 kašike/žlice vrhnja za kuhanje, mlijeka ili vode
4 kašike šećera
2 kašike keroba
50 grama putera
(Sve sastojke kratko prokuhati uz mijšanje, dok ne dobijete jednoličnu smjesu).

PRIPREMA:

Ugrijati rernu na 220 stepeni.

Pomiješati brašno, prašak, vaniliju, cimet, orahe, šećer i koricu limuna. u to dodati jogurt i ulje, te onoliko vode koliko je potrebno da dobijete jako jako gusto tijesto.

U tepsiju staviti papir za pečenje, i na njega izliti tijesto. Mokrim rukama tijsto ravnomjerno rasporediti po tepsiji.

Oprane smokve izrezati na četvrtine i poslagati po tijestu.

Peći dok ne porumeni.

Za ukras možete kao na slici uzeti glazuru za torte od keroba, nasuti je u neku kesu, napraviti mali otvor i nanijeti po kolaču.

Kolač možete jednostavno posuti i šećerom u prahu ili ukrasiti pufnama od šlaga, ali toliko je ukusan, da mu ništa od toga nije neophodno.

24.08.2011.

Panir tamatar malai (kremasti paradajz sa panir sirom i začinima)

Uz pretpostavku da imate panir (http://vegge.blogger.ba/arhiva/2010/01/06/2399031), uz malo paradajza (koji se zove tamatar na hindiju) i malo vrhnja (malai), dobit ćete brz, ukusan i hranjiv ljetni obrok.

Panir sir, ako što sam već ranije pisala, se razlikuje od običnog mladog sira po tome što se ne raspada i ne topi prilikom izlaganja visokim temperaturama. Na zapadu se ima kupiti sličan sir, čini mi se da se zove Haloumi. U svakom slučaj, panir je toliko zdrav, toliko bogat proteinima, da bismo ga trebali napraviti na sedmičnoj osnovi od domaćeg mlijeka i koristiti za razna slatka i slana jela.

SASTOJCI za 4 osobe

300 grama mekog (ne previše ocijeđenog) panira

6 srednje velikih paradajza

2 kašike ulja ili malo maslaca

malo rimskog kumina (ne kima), u egzotičnim radnjama se prodaje pod nazivom jeera

1 kašičica kurkume

malo soli

1/2 kašičice bibera

2 kašike vrhnja/pavlake (možete i izostaviti)

nasjeckani listovi peršuna ili korijandera

PRIPREMA:

Paradajz opati i nasjeckati na krupnije kocke.

Sir izrezati na kocke slične veličine kao i paradajz. Možete ga i rukama izlomiti.

Na ugrijanom ulju propržiti kumin (30 ak sekundi, samo da počne tamniti).

Na slici možete vidjeti  i sitne crne loptice, to su sjemenke gorušice, ne idu po originalnom receptu, al sam ja malo eksperimentisala. Njih sam do pucketanja pržila prije nego sam dodala kumin.

Pustiti da se paradajz kuha (otklopljeno), uz pažljivo miješanje.

Kada je skuhan (ovisi o vašem ukusu koliko ga kuhanog želite), dodati sir, kurkumu, biber i kuhati još par minuta da se okusi prožmu.

Na kraju posoliti, dodati listove peršuna i vrhnje.

Količinu sira možete i prepoloviti, a umjesto njega dodati kuhani grašaki ili karfiol, a ukusno je i sa prženim karfiolom,ali onda to nije lagano ljetno jelo :)

01.08.2011.

Sandeši

Nadam se da objavljivanjem ovog posta ne kvarim ničiji post (za one koji ne znaju danas je počeo Ramazan-mjesec posta, molitve i milosti za muslimane)...Ali pravila sam neki dan   sandeše , pa posmislih da ne bi bilo loše podijeliti slike sa vama.

Žuti sandeši su od šafrana (šafran je namočen u vrlo malo toplog mlijeka, i to je mlijeko poslije pomiješano sa sirom)

Zeleni su sa mljevenim pistacijama (ima kupiti u Bademu, na ostalim mjestima su posoljene) i malo mljevenog kardamoma

Ljubičasti su sa ukuhanim i propasiranim borovnicama.

A oni roza su sa malinama (isti postupak kao sa borovnicama, jer svježe voće previše provodeni sir).

Od 10 l mlijeka ( iz kese, 3,2 %mm) dobila sam oko 70 sandeša.

16.07.2011.

Sladoled (bez jaja)

Na internetu možete pronaći recepte za veganske sladolede koji se uglavnom sastoje od voća miksanog sa malo sojinog mlijeka. Ovo je sladoled baziran na mliječnim proizvodima, tj. sladoled za lakto vgetarijance i ostale. Dobar je i svima onima koji su alergični na jaja ili ih izbjegavaju zbog velike količine holesterola. Ovaj se sladoled može napraviti tako da bude manje kaloričan, ako se koristi šlag koji se razmućuje sa vodom i nemasni jogurt, te med kao zaslađivač. U svakom slučaju uvijek možete zamrznuti gusti jogurt sa miksanim voćem koji možete zasladiti datulama/hurmama ili grožđicama.

Ovakav sladoled se priprema za 5-10 minuta i pruža vam neograničene mogućnosti kombiniranja okusa. 2 litra ovakvog sladoleda koštaju oko 5 KM (2,5 eura). Kugla sladoleda obično košta oko 1 KM (0,5 eur), dok kutije od po pola litra sladoleda punog konzervansa i čega sve ne koštaju najmanje 5 KM, pa vi recite da li se isplati pokušati ili ne...

SASTOJCI:
500 ml šlaga u tetrapaku (pogodnog za vegetarijance, kod nas je to recimo Meggle ili Šlag hit od Podravke) ili 3 kesice šlaga u kesicama (opet je dobar Šlag hit ili Vispakov šlag)

900-1000 ml čvrstog jogurta ( navodim 900 ml, jer je takvo pakovanje ovog koji ja kupujem)

Ako želite kremast sladoled, jogurt bi trebalo preko noći procijediti na gazu, ali ne mora

300-500 grama šećera, poželjno u prahu...a može i med ili bilo šta čime zaslađujete

voće, začini, arome...

PRIPREMA:

Smiskati šlag prema uputstvu, dodati jogurt, šećer i opet dobro promiksati.

Razdijeliti u kutije (koje imaju poklopce) ili kalupe za sladoled na štapiću, umiješati arome i zamrznuti.

Izvaditi iz zamrzivača 5 minuta prije serviranja.

Što se okusa tiče, tu stvarno nema granica:

VANILIJA: dodate unutrašnjost mahune vanilije, aromu vanilije ili vanilin šećer ...te malo kurkume za žutu boju

KEROB: kerob razmutite u malo vode i pomiješate. Ako koristite kakao, ubacite kakao, kraš ekspres, rendanu čokoladu li šta već imate pri ruci

VOĆE: bilo koje voće (može gotovo sve voće), smiksate, propasirate (ako treba) i umiješate. Možete u principu zamrznuti samo voće, ne treba vam ovaj mliječni dio. Jako je dobar takav sladoled od lubenice.

Pored ovih možete napraviti bilo kakav drugi sladoled: kokos, karamel (karamelizirati šećer, prosuti na ravnu površinu i kad se ohladi samljeti i dodati u sladoled), pistacije, orasi, lješnici, kikiriki...

Što se začina tiče, probajte sladoled od šafrana (šafran namočiti u vrlo malo toplog mlijeka, pa to mlijeko pomiješati sa smjesom), kardamoma sa pistacijama, cimeta sa višnjama, sladoled od mente...a čitala sam da je sladoled od lavande velika delikatesa, ali nisam pokušavala.

Sladoled možete posuti svježim voćem, raznim preljevima, mljevenim arašidima ili keksom. Ako vam je ostalo viška od glazure za torte s kerobom u zamrzivaču, sada je vrijeme da je iskoristite :)

14.07.2011.

Kako se rashladiti tokom ljeta?

SORBET /ŠERBET OD MALINA

Sa ovim dočekujem muža, kada s posla dođe kući, iscrpljen od hodanja po vrućini.

Smiksate maline, led i malo šećera (može i meda) i propasirate. Led možete dodati i kasnije, kao na slici.

 

ISTA STVAR, ALI OD LUBENICE :

Moj šestogodišnji sin se ne voli zezati sa košpicama u lubenici, pa mu ovako smiksam i propasiram...samo što njemu stavim manje leda, kockicu ili dvije.

 

INDIJSKI SOK OD RUŽE (RUH GULAB SHARBAT)

Ne znam kako se pravi bosanski sok od ruža, to sigurno možete pronaći na internetu. Ovaj recept potiče iz kuharice Yamune devi, koju toliko cijenim i volim, da želim tokom svog života naučiti praviti sve recepte predstavljene u toj knjizi, koju čak volim čitati i pred spavanje.

Za 2l soka je potrebno oko 2 čaše (cca) latica od domaćih, neprskanih ruža (ako nemate nanu ili baštu, ima se kupiti po pijacama). Latice ruža treba nagnječiti tučkom ili oklagijom, ili ih barem sitno nasjeckati. 2 dl vode prokuhati i time preliti ruže. NAkon nekog vremena dodati 1.5 l hladne vodei dodati sok od jednog limuna. Može se dodati i malo kardamoma. Ostaviti preko noći ili minimalno 8 sati,da se okusi prožmu. Preporuča se da ruže stoje u metalnoj posudi, da bi se sačuvala boja. Procijediti, zasladiti po ukusu, šećerom ili medom. Servirati u čašama ispunjenim ledom. Čuvati u frižideru.

 

LASSI (napitak od jogurta, vode i voća)

O lassiju bi se mogao napisati zaseban post, ali uglavnom riječ je o rashlađujućem ljetnom napitku. Jednostavno smiksate pola jogurta, pola vode, neko voće prema želji i malo zasladite. Puno je bolje od industrijskih jogurta. Možete kombinovati razno ljetno voće, a obavezno probajte kombinovati banane sa nekim kiselim voćem, npr. višnjama, borovnicama, jagodama i sl. Možete ubaciti i poneki začin, npr. vanilija se slaže sa bananama i breskvama, cimet sa višnjama i malinama, kardamom sa jagodama...

 

KOMPOT OD KAJSIJA/MARELICA

Skuhate kajsije sa malo šećera i ohladite. Kajsije poslije koristite za kolače, lassi...ili ih jedonstavno pojedete.

LIMUNADA

To svi znate kako se pravi, ali morala sam ubaciti, inspiracije radi. Pokušajte dodat isvježe mente (metvice) ako imate.

09.07.2011.

Molba

Molim sve posjetitelje ovog bloga da budu pošteni, tj.  da navedu link na blog u slučaju da prenose recepte, pogotovo putem interneta . 

Svaki recept koji je objavljen sam kuhala, isprobavala, usavršavala, slikala i mislim da je to fer prema trudu koji ulažem da bi jela koja pominjem bila pravilno predstavljena.

Nadam se da neću morati stavljati žigove na slike.

Veliki pozdrav!

29.06.2011.

Malpuri (slatke krofnice u voćnom jogurtu)

Ovo jelo, iako je porijeklom iz Indije, nema egzotičnih sastojaka. Riječ je o ljetnom desertu koji se brzo pravi, dekorativno izgleda i njegova najveća prednost je što voć ostaje termički neobrađeno. Što se bijelog brašna i šećera u receptu tiče, ovdje je riječ o neponovljivim gurmanskim užicima, zbog koji se pravila o zdravoj prehrani brzo zaboravljaju :). Zbog potreba slikanja su ovdje servirane samo 3 krofnice, ali najbolje ih je servirati u velikim zdjelama :).

SASTOJCI:

300 grama bijelog brašna

100-150 grama bijelog šećera

pola kesice praška za pecivo

malo hladnog mlijeka (otprilike do 2 dl)

ulje za prženje

pola litre jogurta

šećera po želji

500 gr voća po želji (najbolje idu jagode, maline, kupine, borovnice, breskve)

U tijesto se mogu dodati i začini: vanilija, cimet, kardamom, anis i slično...Često kombinujem cimet sa breskvama i malinama, a kardamom sa jagodama).

PRIPREMA:

Pomiješati brašno, šećer i prašak.

Uz postepeno dosipanje, mlijeka umijesiti gusto tijesto (tako da ne kapa sa kašike, ali ne gusto kao za kruh).

Na zagrijanom ulju, uz pomoć 2 male kašike, peći krofnice, veličine zalogaja. Ulje treba biti vruće, ali ne pretjerano, tako da se krofnice ispeku i iznutra.

Krofnice izvaditi na papirnu salvetu.

Ispecite cijelu količinu krofnica odmah i pomiješajte ih sa voćnim jogurtom 10-30 minuta prije serviranja.

Pomiješajte voće, šećer i jogurt i čuvajte u frižideru. Smjesu možete smiksati, a možete zadržati i komade voća, prema želji.

Ja sam maline (na slici) propasirala, da one male košpice ne bi iritirale pojedine degustatore :).

Neko voli da krofne ostanu hrskavije, sok se nekima sviđaju potpuno natopljene. Meni su najdraže srednje natopljene, gdje se ponegdje osjeti i tvrdoća krofne, ponegdje mekoća, poneki komadić voća...

Ukratko, ovo je prava ljetna simfonija okusa, kojoj je nemoguće odoljeti.

29.06.2011.

LEZIBABA (jednostavni uljevak sa tikvom)

Sjedeći u društvu seoskih žena, u podnožju Grmeča, moja mama je zapisala i poslije često primjenjivala ovaj recept neobičnog naziva, koji bi zapravo trebao značiti da se pomenuto jelo od misirače brzo i lako pravi. Što se tiče misirače, tako se u Krajini zovu one okrugle, ljetne tikve, koje su iznutra nježno žute, a izvana zelene sa prugicama. Misirača treba biti srednje zrela, ali nikako premlada, jer ćete dobiti gnjecavo jelo.

SASTOJCI:

pola veće ili jedna mala misirača

1 prašak za pecivo

2 čaše integralnog brašna

1 čaša bijelog brašna (ili možete sve staviti integralno)

1-2 dl vrhnja

pola čaše ulja

PRIPREMA:

Uključiti rernu na najveću temperaturu.

Misiraču oguliti, odstraniti unutrašnjost i izrendati na krupnu rendalicu. Posoliti i ostaviti da pusti vodu.

Sa obje ruke cijediti dio po dio vode (koju ne morate bacati, nego je možete iskoristiti za supe ili neko drugo jelo).

Kada ste dobili ocijeđene loptice, dodavati brašno dok ne dobijete jako gustu smjesu.

Dodati vrhnje, malo ulja i prašak za pecivo, promiješati.

Najbolje je peći na papiru za pečenje ili ako nemate, hladnu tepsiju namazati puterom. Ako ni to nemate, onda zagrijte ulje, pa smjesu sipajte na vruće ulje.

Lezibaba treba biti što tanja, pa je najbolje peći u velikoj, plitkoj tepsiji. U suprotnom unutrašnjost ostaje gnjecava.

Prije pečenja možete tijesto posuti sjemenkama (kao na slici).

Peći dok jako ne porumeni i ne rezati dok se malo ne ohladi.

Članovi moje prodice je vole uz salatu do krastavaca s jogurtom. Tokom ljeta, uz neku laganu supu, lezibaba može biti glavno jelo za ručak :)

Istu smjesu možete koristiti i za uštipke.

Tikva je blagoslovljena biljka koju su ljudi ukljucili u svoj zivot jos prije hiljade godina. Tikva kao i bundeva, krastavac, dinja i lubenica pripadaju biljnoj porodici Cucurbitceae koja se sastoji od 125 rodova koji su raspostranjeni po citavom svijetu i sve su blagoslovljene biljke. Rod Lageraria je dobio ime po latinskom nazivu za cuturicu, jer oblikom posjeca na flasu. Arhioloski nalazi  pokazuju da su ljudi tikvu upotrebljavali jos prije  12000 godina p.n.e.
Legenaria siceraria, vrsta na koju se po mnogim tumacima odnosi na kurànski ajet, posebno je vazna jer je jedna od samo nekoliko biljaka koje su kultivirane u Evropi i Americi. Strucnjaci predpostavljaju da su zreli plodovi tikve, suhe kore otporne na vodu i da su one doplovile do obala drugih kontinenata i da se tako rasirila njena vrsta. Zaista tikva je sposobna da pluta u slanoj vodi veoma duh vremenski period.
Zavisno od vrste, svaki dio biljke se moze upotrebljavati u ishrani. Zreli plodovi imaju trvdu i nepropusnu koru kada se osuse, te se tako upotrebljavaju kao posude. Od tikve se prave alati cijevi, kuhinjsko posude muzicki isnstrumenti, plovci za ribarske mreze … U havajskoj kulturin pr. tikva se upotrebljavala na 40 razlicitih nacina. U kineskoj medicini tikva je prestavljala simbol izlecenja. Tikve se javljaju u vise razlicitih oblika i boja. Nijedna hrana nije brza u provodenju svojih koristi od tikve. Tikva je blaga, proizvodi vlaznost, poboljsava tjelesno izlucivanje i brzo se vari. Tikva ide sa vecinom druge hrane. Dobra je u sprijecavanju urinarnih infekcija. Sok od tikve je dobar za prekomjernu zed, kod gubitka tecnosti organizma zbog diaree ili diabetisa. Ovaj sok se pije tokom ljeta radi prevencije prekomjernog gubitka natria i radi odrzavanja tijela u dobrom stanju u kriznim situacijama. Sok tikve lijeci glavobolju uzrokovanu povisenom temperaturom.
Sjeme se koristi za ublažavanje tegoba uvecane prostate i pozitivni efekti su potvrdjeni.Uzgaja se ne samo zbog jestivog ploda koji moze biti tezak i preko 10 kilograma, vec i zbog uljevitih sjemenki iz kojih se pravi lako varljivo ulje. Tikva sadrzi u sebi masnog ulja, pektina, bjelancevina, secera, karotena, manganove soli, vitamina C,fosforne kiseline, fitosterina i salicilne kiseline.
Žuckasto ili narandžasto meso bundeve sadrži niz dragocjenih i ljekovitih sastojaka. Pored manjih kolicina bjelancevina, ugljenih hidrata i masti, tu je niz vitamina (karotina ili provitamina A, C i vitamina B grupe - B1, B2, B3, B6, zatim niacina, folne kiseline i drugih), kao i mineralnih sastojaka (kalijuma, fosfora, kalcijuma, gvožda). A tu su i oligo i mikroelementi, pektini, celuloza i druga biljna vlakna. Što se tice energetske vrijednosti, ona nije visoka: u 100 grama ploda ima samo oko 30 kalorija, tj. 126 kJ.
Tikva se moze jesti pecena ili kuhana i spada u zdravu i ljekovitu hranu.Svakodnevna kura, koju cine svjez sok, kuhano ili peceno tikvino meso, pokazalo se dobro u lijecenju psorijaze.Kostice od bundeve, oguljene prijesne ili pecene odlicno su sredstvo protiv crijevnih parazita. I pored izuzetnih svojstava bundeva je slabo zastupljena u domacem jelovniku sto je prava steta.
Ljekovito delovanje: U narodnoj medicini se plod tikve preporucuje kao diuretik, za izbacivanje suvišne vode iz organizma, narocito kod ljudi oboljelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega ili bešike. Smatra se i da je odlicna dijetalna hrana za gojazne osobe, dijabeticare (ako se tokom pripreme ne zasladuje), kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog crijeva ili one koji pate od krvavih proliva. Svima se preporucuje kuhana i pecena tikva ili svjež sok. U novije vrijeme otkriveno je da tikva dobro cini i oboljelima od psorijaze.
Oboljelima od psorijaze preporucuje se da u sezoni kada ima tikve jedu pecenu ili kuhanu svakog dana, a mogu i da cijede sok.
Za lijecenje rana, opekotina ili ispucale kože narodna medicina preporucuje mazanje uljem od sjemena tikve.
Oboljelima od zapaljenja bubrega ili bešike savetuje se da svakodnevno jedu po jedan obrok koji se sastoji od dinstane bundeve sa malo paradajza i sjeckanog crnog luka i koji je zacinjen kašikom-dve pavlake, ali bez soli.
Ljudi kojima je često zima, trebali bi jesti supu od tikve, jer ta supa vrlo efikasno zagrijava iznutra, a naročito ako je još začinjena i čilijem.
Za ublažavanje bolova od proširenih vena dobro je da se sveže strugana tikva stavi kao oblog na oboljela mesta i drži što duže.

Osim sto daju dobro i ukusno ulje, sjemenke od tikve veoma su ljekovite i upotrebljavaju se za istjerivanje pantljicare, olaksavaju mokrenje i pomazu kod uvecane prostate.
Kada se ljuste treba paziti da se ne skine sivozelena pokozica u njoj su najvrijedniji ljekoviti sastojci.

 
29.06.2011.

Kupus sa heljdom

Trenutno najveći hit kod mog mlađeg sina :)

Iako je jako zdrava, nisam baš često konzumirala heljdu, dok mi na pamet nije palo da bih je mogla iskombinovati sa jakim, a vrlo mi dragim okusom kupusa. Tako se dobije zasitno i vrlo ukusno varivo, varijacija na ranije objavljen recept, koje se uz malo jogurta i neko integralno pecivo pretvara u cjelovit i zasitan obrok.

SASTOJCI (za 4 osobe) (ili 2 proždrljive:) (ili za 2 dana:):

1 srednje velika glavica kupusa

2 mrkve (pošto ne koristim vegetu, u većini mojih recepata naći ćete svježu mrkvu, peršun, celer)

150-200 gr heljde

malo paradajz sosa ili 1 svjež paradajz

po 1 kašičica kurkume, fennela (komorač) i kumina ili kima

PRIPREMA:
Heljdu (opranu dan ranije i posušenu), propržiti dok ne počne mirisati. Preliti sa dvostrukom količinom vode i kuhati.

Na malo ulja propržiti prvo fennel, pa odmah zatim i kim. Dodati kockice mrkve.

Kad mrkva počne rumeniti, dodati kupus isjeckan na kocke.

Miješati, dinstati a kad se počne lijepiti i listovi dobijati smeđu boju, smanjiti vatru i poklopiti.

Ako je potrebno dolijevati po malo vode, samo da prekrije dno, tako da e kupus uglavnom kuha na pari.

Kupus i heljda će se skuhati u otprilike isto vrijeme.

Pomiješati, dodati kurkumu, so, paradajz.

Može se dodati i malo vrhnja za kuhanje, ako želite kremasto varivo.

HELJDA: Heljda je vrlo stara krušarica porijeklom iz Azije. Uzgaja se zbog zrna koje je dobro probavljivo te služi i kao dijetalna hrana. Zbog sličnosti u kemijskom sastavu zrna kao i načina korištenja svrstavamo je u žitarice iako prema botaničkoj pripadnosti spada u porodicu Polygonaceae. Kod nas se koriste sinonimi za heljdu; hajda, hajdina, ajda, eljda, jelda. Oljušteno zrno sadrži oko 80 % škroba, 10 – 15 % bjelančevina, 1 – 2 % sirovih vlakana, 2 – 3 % masti i 1 – 2% mineralnih tvari; željezo, fosfor i jod te povećan sadržaj B1 i B2 vitamina. Zrno se nakon ljuštenja može izravno koristiti za juhu, hajdinu kašu, a nakon mljevenja kao brašno za gibanicu, žgance, pogačice, torte i dr. Obzirom da ne sadrži ljepak gluten (kao prave žitarice) koristi se kod problema sa Celijakijom. Od 100 kg zrna heljde može se dobiti 60 – 75 kg tamnog brašna. Zeleni listovi i cvijet heljde mogu se koristiti kao izvor rutina, glikozida koji se upotrebljava u medicini kao ljekovito sredstvo za bolesti kao što su hipertenzija (povišen tlak), reumatizam i dijabetes, dok čaj od heljde pomaže kod oporavka od zračenja i kemoterapije.

Ljekovito djelovanje

U novije vrijeme, o velikom povratku heljde svjedoče ponajprije poklonici zdrave i prirodne hrane te već znani rezultati znanstvenih istraživanja. U pučkoj medicini heljda se rabi dvojako, kao biljni čaj od osušene biljke i kao jelo (kaša) te čaj od sjemena heljde. Poznati su ljekoviti učinci heljdinog čaja u liječenju:
-bolesti krvnih žila (proširenje vena, ovapnjenje žila, pucanje kapilara, i razna krvarenja kapilara), 
- slabe memorije (poglavito kod starijih osoba, hrana za mozak), 
- reumatizma, glaukoma, dijabetesa, 
- danas medicina rabi rutin za sprječavanje krvarenja i jačanje otpornosti i elastičnosti kapilara, pojačavajući i samu propusnost kapilara kod visokog tlaka, 
- znanstvena otkrića njemačkih biologa koji su utvrdili da jela od heljde snižavaju tlak, slično kao i riža te preporučuju heljdu u liječenju hipertenzije (visoki tlak) i arteroskleroze (ovapnjenje krvnih žila), 
- osobama starije dobi i osobama oboljelih od spomenutih bolesti, jela od nepročišćene heljde (heljdina kaša) pomlađuju krvne žile .


Noviji postovi | Stariji postovi

Vegetarijanski recepti
<< 12/2013 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
900964

Powered by Blogger.ba