Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

05.06.2012.

Kelj sa quinoom

Ovaj recept je varijacija na   Varivo od kelja sa rižom . Sinoć sam potopila i ječam, pa ću danas praviti kelj sa ječmom :)...Varirajte ovo varivo i sa mahunama umjesto kelja, jako je ukusno :)

SASTOJCI:
1 prosječna glavica kelja, po mogućnosti mladog

2 d quinoe, obavezno dobro oprati u cjediljki pod vrelom vodom da se isperu saponini

može i jedna mrkva i malo celera, listovi peršuna

paradajz sosa po želji ili 1-2 svježa paradajza

od začina se može dodati asafoetida, fennel, kumin, korijander, kurkuma

i naravno so i biber po želji

malo ulja

PRIPREMA:
Kelj oprati, spoljne listove odvojiti i odstraniti tvrdi dio stabljike.

Sve izrezati na krupne kocke.

Mrkvu oguliti i isjeckati po želji.

Na ulju propržiti začine dok ne počnu puštati aromu, od krupnijih ka sitnijim. Kurkuma i korijander se dodaju na kraju, baš kao i biber i so.

Propržiti mrkvu i celer, te dodati kelj.  Miješati dok kelj ne uvene poklopiti i malo kuhati.

Dodati 1l vode i quinoou, ja umjesto vode koristim i sirutku koja mi ostane od sandeša :)

Po potrebi dodati vode, ovisno o tome kakvo varivo že

Kada je kuhano, dodati paradajz sos, začine i listiće peršuna.


 

05.06.2012.

Čatni od jagoda (Rasakara chutney)

Više o čatnijima imate par postova ranije, u postu "Čatni od jabuka".
SASTOJCI:
1 kg jagoda
malo maslaca ili ulja
200 grama šećera
4 čili papričice
2 kapi ružine vodice
PRIPREMA:
Jagode oprati i očistiti.
Na ugrijanom ulju propržiti zdrobljene čilije.
Ubaciti jagode i kuhati uz povremeno miješanje, na blagoj vatri, dok se ne zgusnu u džem.
Dodati šećer i po potrebu kuhati još malo.
Na kraju dodati ružinu vodicu.
Ovakav čatni dugo može stajati ako se vruć uspe u vruće tegle (zagrijane u rerni) ili u frižideru.
 
04.06.2012.

Jednostavan mladi kupus

Jednostavno, brzo, jeftino, preukusno...

Prema receptu sestrine svekrve. Na slici serviran sa heljdom i par listova na prozoru uzgojenog korijandera, čiji mi se okus ni malo ne sviđa, kao sapun je :)

SASTOJCI:

1 glavica mladog kupusa

malo ulja

1 kašika maslaca

1 dl paradajz sosa ili 1 cijeli paradajz

malo soli i bibera, prema ukusu

PRIPREMA:

Kupus oprati i izrezati na krupne kocke.

Na dno posude staviti samo malo ulja, da se kupus ne zalijepi.

Staviti kupus i kuhati poklopljeno, uz miješanje. Dovoljno je 15-ak minuta.

Dodati paradajz sos, maslac, so i biber.

I to je sve !

 

04.06.2012.

Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente (Kheera raita)

Čudesno osvježavajuća kombinacija okusa!

U ovom se periodu može ubrati ili kupiti pitoma metvica. Na pijacama se može cijela vrećica nane/mente/metvice dobiti za 1KM (0,5 euro). Od nje se može praviti sok, čatni, može se koristiti kao začin u supama...a ova salata...ne mogu vam to riječima opisati, to morate pomirisati i probati...

SASTOJCI:

0,5 kg krastavaca

1/2 kašičice soli

2 dl gustog jogurta

1/4 kašičice bibera

2 kašike sitno isjeckane svježe metvice

1 kašika soka od limuna ili limete i malo rendane korice limuna

2 kašike maslinovog ili susamovog ulja

PRIPREMA:

Krastavce ako su mladi, ne morate ni oguliti. Samo ih dobro operite i narendajte ili sitno isjeckajte, pa posolite. Nakon 10-15 minuta, diopo dio uzimajte u ruke i pritiskanjem iscjedite što više vode.

U posudi za salatu, pomiješajte jogurt, biber, koricu i sok  limuna, ulje i na kraju umiješajte krastavac.

Po originalnom receptu se na pomenutoj količini ulja isprže i sjemenke gorušice dok ne počnu pucketati, pa se pomiješaju sa salatom.

Ohladiti 1-2 sata u frižideru prije serviranja.

04.06.2012.

Sandeši sa jagodama

Sve su mi muž i djeca pokrali iz frižidera...a šta da im kažem, kad su neodoljivi (i kolači i njih trojica ;)

Prave se po receptu za   Sandeš .

Za 2l mlijeka, treba 2 šake jagoda, može i više ako želite jači okus jagoda. Ukuhati da budu guste (bez šećera) i umiješati u osnovni recept

20.05.2012.

Naušnice od trešanja

Prema pjesmi iz  djetinjstva. Recept pogodan za vegane, vegetarijance, makrobiotičara, presnojede, sveždere i preždere :)

NAUŠNICE OD TREŠANJA

 

Najljepše pristaju

Za tvoje lice

Od trešanja

Naušnice

 

Dvije trešnje na jedno

Uho se vežu

Dvije na drugo

Da drže ravnotežu

 

KAo da ti u kosi

Proljeće zvoni

Kao da ti se u kosi

Crvene bomboni

 

Kao da su poljupci

Zastali u vazduhu

Pa se njišu na ljuljačci

Obješenoj o uhu

 

A kad te igra ta

Umori djevojčice

Otkineš trešnje

I pojedeš naušnice

 

Mirsad Bećirbašić

 

20.05.2012.

Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

Do sada nismo pričali o čatnijima. Čatni (chutney) je nezaobilazan slatko-ljuti prilog u tradicionalnoj indijskoj, vedskoj kuhinji. Meni bez čatnija se smatra nepotpunim. Svojim okusom, daje kontrast i pojačava okus ostalih jela,a začini koji se koriste su poznati po tome da potiču probavu. , a servira se u malim količinama. Opisano je da čatni treba biti toliko ljut da se ne može jesti, a toliko sladak da mu se ne može odoljeti.

Postoje razni čatniji, kuhani, svježi, te čatniji od svežeg začinskog bilja. Čatniji se obično prave od većine voća, kokosa, mente, korijandera, suhog voća, tamarinda ili paradajza. Kuhani čatniji, poput džemova, mogu trajati duže, dok se svježi pripremaju na dnevnoj osnovi. Neka jela se ne sreviraju bez čatnija, ali o tome ću pisati jednom kada skuham i objavim te recepte.

Za početak priče o čatnijima, ovdje je recept za vrlo čest čatni od jabuka. Imam i dosta lošu fotografiju prošlogodišnjeg čatnija od šljiva sa kokosom (Alu bokara čatni), a planiram uskoro napraviti i čatni od jagoda (rasakara čatni) , svježi čatni od metvice (podina chutney) i čatni od kokosa (nariyal čatni).

SASTOJCI:
1 kg jabuka

200 gr šećera

1 i 1/2 kašike anisa

1 i 1/2 kašike kurkume

3 zdrobljena ili 5 čitavih čilija

2 štapića cimeta

5 klinčića

može se dodati i malo svježeg, ribanog đumbira

 malo maslaca ili ulja

PRIPREMA:

Jabuke oprati, oguliti, odvojiti sredinu, izrezati na veće kocke (2x2 cm).

Na maslacu propržiti začine, od krupnijih prema sitnijim: prvo đumbir, pa čili, pa anis i cimet dok ne počnu mijenjati boju i puštati aromu. Ako vas peku oči od čilija to je dobar znak :).

Dodati jabuke i miješati 5 minuta ili dok jabuke ne počnu poprimati boju, to ovisi o vrsti jabuka. Poklopiti i ne miješati ako želite da jabuke zadrže oblik, a ako želite čatni poput džema, onda miješajte, možete jabuke i zgnječiti i ili promiskati štapnim mikserom.

Kada su jabuke omekšale, što bi trebalo biti nakon 15-ak minuta, dodajte šećer i kratko promješajte. Ako želite gušći čatni, pojačajte vatru i miješajte do željene gustine.

20.05.2012.

Popečci od riže sa sjemenkama

...ako imate ostatke riže, ovako ih možete iskoristiti na vrlo ukusan način, a ako vam se svide, možda ćete rižu kuhati samo zbog njih.

Skuhanu, posoljenu i ohlađenu rižu, oblikovati u lopte, spljoštiti i uvaljati u razne sjemenke, kikiriki i slično.

Propržiti sa obe strane, na neprijanjajućoj tavi. Dovoljno je par kapi ulja.

Na slici su servirane sa umakom od jogurta i svježe mente (jogurt, menta, limun, so).

19.05.2012.

Halva od jabuka ili nekog drugog voća (Phal ka halava)

Ova jednostavna metoda ukuhavanja voća sa šećerom koristi se u Indiji hiljadama godina. Ova se halva može napraviti u većim količinama, dobro zatvorena može se dugo održati u frižideru, a djeca je posebno vole. Osim jabuka, mogu se koristiti i druge vrste voća, zapravo sve one od kojih se prave džemovi.

SASTOJCI:

10 jabuka (oko 2 kg)

Od kilograma jabuka dobije se 8 ovakvih kugli kao na slici koje su promjera 5 cm)

2-3 kašike maslaca (ne ulja, da bi se poslije halva stegnula i mogla rezati)

300 grama šećera

150 gr grožđica

3 kašike badema narezanih na slitiće (ili sjeckanih oraha isl)

Grožđice i bademe možete izostaviti.

 Ova se halva može napraviti i bez šećera. Umjesto šećera, na 1 kg jabuka dodajte 8-10 datula ili hurmi, koje trebati sitno isjeckati ili samljeti. Takva halva nije tako prozirna, ali je jednako ukusna.

U halvu od jabuka, krušaka ili borovnica možete dodati cimet, dok se kardamom odlično slaže sa jagodama. Vanilija se lijepo slaže sa kajsijama i breskvama, tako da možete dodati još neki začin ako želite.

PRIPREMA:

Jabuke oprati, oguliti, prepoloviti i odvojiti od košpica. Prema originalnom receptu, prepolovljene jabuke se stavljaju na zagrijan maslac i kada malo omekšaju, zgnječe se u kašu. Ja ih obično odmah narendam i koristim što veću posodu da bi brže isparavala tekućina.

Kada jabuke omekšaju i posmeđe, možete po potrebi dodati malo vode, kašiku ili dvije.

Jabuke treba stalno miješati, na umjerenoj vatri da ne zagore. Kada mislite da više ne mogu ukuhati, dodati šećer i miješati, jer šećer karamelizira.

Kada smjesa postane prozirna po rubovima i toliko gusta da se ne može miješati, sklonite sa vatre, dodajt grožđice i bademe i kuhajete potom još 3 minute.

Gotovu halvu prebacite na namašćen pladanj, i oblikujte u  kvadar debljine 2,5 cm. Kada se ohladi izrežite na kocke ili rombove, a možete je oblikovati i u kugle, kao na slici.

 

Ovako izgleda bez šećera, sa hurmama:

 

19.05.2012.

Kuglice sa mlijekom u prahu, medom i susamom

Male atomske, kalorijske bombe, pogodne za djecu i liječene od anoreksije :)

SASTOJCI:

200 gr mlijeka u prahu

malo susama (recimo 3-4 kašike)

malo meda (ovisi o gustini meda, ali recimo da na ovu količinu treba oko 1 dl)

PRIPREMA:

Susam propržiti na suho, da počne rumeniti i puštati aromu, te ga nagnječiti oklagijom, da mu pukne opna, koja zadržava aromu.

Pomiješati susam i mlijeko u prahu i polako dodavati med i mijesiti dok ne dobijete smjesu koja se može oblikovati u kuglice.

Na kraju se kuglicem ogu uvaljati u susam.

 

Susam se od davnina smatra namirnicom koja usporava staranje. Takođe sadrži sezamolin i sezamin, lignane, koji služe snižavanju holesterola i krvnog pritiska, a povećavaju nivo vitamina E, a sezamin pored toga štiti jetru od oksidativnih oštećenja. Pored svih ovih, susam ima brojna lekovita svojstva protiv  upala i bolova kod reumatidnog artritisa, ublažava grčeve kod astme, a prema istraživanjima je utvrđeno da sadrži fitosterol koji smanjuje količinu holesterola u krvi i smanjuje rizik od razvoja nekog oblika raka.
Što se tiče energetskog sadržaja  susama 100g iznosi oko 570kcal. Susam je odličan izvor bakra, mangana, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i selena. Kada govorimo o bogatstvu vitaminima, ni tu ne stoji loše, jer on je izvrstan izvor tiamina B1, piridoksina B6, niacina, folne kiseline i riboflavina.

19.05.2012.

Biryani-zapečena riža sa povrćem i začinima

SASTOJCI:

350 grama riže najbolje basmati ili neke druge dugozrne riže

1l vode

3 kašičice soli

3 kašike ulja ili maslaca

3 krompira, nasjeckana na kockice

200 grama svježe skuhanog graška

4 oguljena i sitno nasjeckana ili zgnječena paradajza

1 mrkva (po želji)

nasjeckani listovi peršuna ili korijandera

150 ml jogurta (ako nemate može i voda)

malo nasjeckanih lješnika ili badema

začini (možete ih i izostaviti, sve ili neke koje nemate ili vam se ne sviđaju)

1/4 kašičice šafrana u prahu

2 kašičice mljevenog korijandera

2 kašičice garam masale

2 kašičice ružine vodice

PRIPREMA:

Rižu oprati i procijediti. Staviti vodu da se kuha i kada proključadodati rižu i kada ponovo proključa, smanjiti vatru i kuhati poklopljeno dok ne omekša. AKo ostane viška vode, odliti kada je riža kuhana, što možete provjeriti između prstiju.

Dok se riža kuha, staviti šafran u malo toplog mlijeka. U drugoj poudi za kuhanje, na malo masla ili ulja, propržiti kratko začine (prvo asafetidu, pa korijander i garam masalu), dok ne puste aromu. Dodati krompir i pržiti ga dok malo ne počne rumeniti i lijepiti se. Dodati grašak, paradajz i pola listova peršuna i kuhati poklopljeno uz miješanje, dok povrće ne omekša. Doliti vode malo, po potrebi, ali da povrće ostane kašasto i gusto. Posoliti.

Staviti rernu da se grije na 200 stepeni.

Kada je riža gotova, umiješati so, jogurt, ružinu vodicu, mlijeko sa šafranom. Pažljivo sve izmiješati.

Namastiti tepsiju odgovarajuće veličine (procijeniti) i utisnuti i izravnati pola količine riže.

Preko toga ravnomjerno rasporediti povrće, pa drugu polovinu riže.

Zapeći u rerni, 15-20 minuta.

Ukrasiti sjeckanim lješnicima i listovima peršuna ili korijandera.

Servira se vruće, odlično se slaže sa salatama sa jogurtom.

NAPOMENA: Za potrebe slikanja, ovaj je biryani pečen u kalupima za muffine, ali se inače peče u običnoj tepsiji i reže na kocke. Ako se ne dodaje jogurt, ova riža bude rastresita i ne može se rezati, ali ništa manje nije ukusna.

19.05.2012.

Popečci od slanutka

 

Slanutak-nahut-leblebije-chikpeas se namaču preko noći i potom kuhaju dok ne omekšaju, najbolje u ekspres loncu, sa neizostavnim listićima lovora, koji pomažu probavu mahunarki.

Ja obično skuham malo više slanutka u slanoj vodi i potom skladištim u teglama u frižideru. Tako mogu izdržati oko 7 dana, tokom kojih ih koristim za razna jela-salate isamostalna jela od slanutka, lazanje, variva-posebno od kupusa ili špinata, za namaze, umake ili ovakve popečke, koje možete oblikovati u burgere, ćevape ili kako vam već odgovara.

Slanutak je (posebno u kombinaciji sa žiraticama i/ili jogurtom) jedan od najvažnijih izvora kvalitetnih proteina za vegetarijance.

Za ovaj recept dovoljno je slanutak smaljeti u blenderu, ili ga nagnječiti gnječilicom za pire krompir. U smjesu dodati rendanu mrkvu, celer, listove peršuna, malo asafoetide i bibera, te pšenične mekinje ili integralno brašno da sve poveže. Pokušajte nekada dodati i malo kokos brašna, jako je ukusno.

Popečke možete peći u rerni (kao na slici, pečeni su u kalupu za muffine) ili u ulju. Kada su gotovi, jednako su ukusni ako se preliju umakom od paradajza ili sa jogurtom. Ako se samo ispeku u rerni, podsjećaju više na hljepčiće, zato preporučujem da ih se tople uvalja u paradajz sos sa origanom.

 

15.04.2012.

Muffin monsters

Stvar je jednostavna-napravite muffine po nekom receptu, nanesete kremu, koju pospete kokosom u boji i dodate im oči i usta. Kokos možete ukupiti u skoro svakom tržnom centru po cijeni od 0,5 km.

BISKVIT (za 12 muffina)

300 grama brašna-bijelog, integralnog, miješanog, kako god)

200 grama šećera

2 dl jogurta

1 dl ili manje ulja

1 kasica vanilije

1 kesica praška za pecivo

(dodatne mogućnosti-mljeveni orasi, lješnici, kerob, cimet, korica limuna ili narandže i slično)

Pomiješati sve suhe, pa dodati tečne sastojke i peći na 220 stepeni dok ne počnu rumeniti.

KREMA:

1 l mlijeka

3 kesice pudinga po izboru

200 grama šećera (ili više ako želite)

100 grama maslaca ili manje masna varijanta je umutiti 1/2 l šlaga

Skuhati prema uputstvu za puding i kad se ohladi umiksati maslac ili šlag.

ZA UKRASE:

Kokos u boji

Oči napraviti od jednakih količina mlijeka u prahu, maslaca i šećera u prahu ili ako vam se da zezati sa fondant masom (vidjeti u linkovima desno pod nazivom masa za oblaganje torti).

Usta se mogu napraviti od okruglih keksa prerezanih na pola.

Inspiracija je ipak izgledala puno bolje, vjerujem da se ovaj ideal može dostići:

15.04.2012.

Kačori (Dal kaćauri-pogačice nadjevene lećom)

Odlična tradicionalna kombinacija proteina iz mahunarki i jogurta, sa brojnim začinima koji olakšavaju probavu.

Preukusno, a i djeca ih vole!

SASTOJCI: (za 12-20 pogačica)

TIJESTO:

300 grama bijelog brašna

100 grama integralnog brašna

100 gr rastopljenog maslaca

150 ml jogurta ili vode

1/4 kašičice soli

PUNJENJE:

150 grama leće, mung ili urad dala (namočiti preko noći)

 kašika maslaca, masla ili ulja

1/2 kašikice mljevenog kumina

1/2 kašikice mljevenog komorača/fennela

1 kašičica kurkume

listovi peršuna ili korijandera

2 kašike limunovog soka

1 i 1/2 kašičica soli

1/4 kašičice asafetide (ako imate)

može se dodati i 1 usitnjeni čili, malo anisa ili sino ribani đumbir

ulje za prženje

PRIPREMA:

leću koja se namakala, još jednom dobro operite i ocijedite. Sve začine sameljite u avanu.

Na zagrijanom maslacu propržite začine dok ne počnu puštati aromu, pa na njih dodajte leću/dal. Kuhajte sa malo vode dok ne omekša. Na kraju dodajte peršun, so i limunov sok. Ne počinjite sa punjenjem pogačica dok se punjenje malo ne ohladi.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i so. Vrhovima prstiju utrljajte maslac i dodajte hladan jogurt dok ne umijesite meko, ali ne ljepljivo tijesto. Svi sastojci su hladni jer ovo treba biti prhko i hrskavo, a nikako dizano tijesto, zato tijesto ne bi trebalo stajati, a ako mora, onda ga ostavite u frižideru.

Tijesto razvaljajte u valjak, koji možete izrezati na jednake dijelove, kojih bi trebalo biti 12-20, ovisno o veličini pogačice.

Svaki dio oblikujte u kuglicu, razvaljajte je tanko na pouljenoj površini.

Na sredinu svako pogačice stavite punjenje i okolo tijestom oblikujte vrećicu (kao na slici). Po potrebi odstranite višak tijesta, a ostatak spljoštite u pogačicu.

Prže se na umjerenoj vatri sok ne porumene, a mogu se peći i u rerni.

Odlično se slažu sa jogurtom, salatama i supama.

05.04.2012.

Burfi, Berfi, Barfi (Indijska karamela od ukuhanog mlijeka)

Ovaj se slatkiš priprema tako što se mlijeko kuha dok se ne zgusne. Vrijedan je svakog trenutka koji morate utrošiti na kuhanje!

Na perzijskom, riječ barf znači snijeg, od nje potiče naziv ovog kolača.

SASTOJCI (za 20 ak burfija):

2l mlijeka

100 grama šećera

malo maslaca (2 kašike, otprilike)

PRIPREMA (45-60 minuta)

Ulijte mlijeko u veliku posudu debelog dna (npr. 2l mlijeka kuhajte u posudi od 3-5 litara, da ima prostora za ključanje). Kada mlijeko provrije, smanjite vatru tako da nastavi lagano ključati, ali da ne prelazi rub posude. Ispočetka možete miješati svakoh nekoliko minuta, grebući po dnu. Kako mlijeko ukuhava, miješajte stalno, tako da mlijeko ne zagori.

Mislit ćete kako se mlijeko nikada neće stisnuti, ali taj će trenutak doći potpuno iznenada, kada se mlijeko pretvori u gustu, vruću i ljepljivu smjesu. Tada miješajte još brže i jače, sve dok lopatica ne počne ostavljati trag i mislite da se više ne može stegnuti. tada dodajte šećer i maslac i kuhajte još nekoliko minuta. Sada više nemojte kuhati previše, jer vam šećer može izgoriti i da vam karamela postane zrnasta.

Dovoljno je da karamela bude gusta i kremasta, imajte na umu da je puna mliječnih masnoća i da će se zgusnuti tokom hlađenja.

U još vruću smjesu možete dodati arome: vaniliju, kardamom, kokos, orahe, bademe, lješnike...

Prebacite smjesu na površinu premazanu maslacem, to može biti staklena ili kamena radna ploča, ili tepsija okrenuta naopako (zbog lakšeg rezanja kasnije). Izravnajte barfi u kvadar debljine 2.5 cm i kada se ohladi, izrežite na kocke ili kvadre.

Ako dočeka sutra, čuva se u frižideru i do 7 dana (ali to je, vjerujte mi potpuno nemoguće :)

Poklon za prijateljicu-domaća bombonijera sa burfijima, ladduima i nugatima :)

Burfiji sa orasima i sandeši sa pistacijama i ružinom vodicom

05.04.2012.

Popečci od panir sira i špinata

Panir sir možete napraviti sami (http://vegge.blogger.ba/arhiva/2010/01/06/2399031) a u zadnje vrijeme ga možete kupiti i na pijacama, kao potpuno ocijeđen mladi sir. Ako ste striktan vegetarijanac, provjerit ćete samo da je sir siren sa sirutkom, a ne sa mayom, čije porijeklo ovdje neću objasniti da vam ne zgadim ostatk recepta.

Ovako iscjeđen sir, dovoljno je pomiješati sa malo brašna (recimo 2 kašike na 300 grama, am ože se dodati imalo kukuruznog griza) i sitno isjeckanim špinatom, blitvom ili koprivama. Možete od začina dodati malo kurkume ili mljevenog kumina, te so.

Ovakvu smjesu oblikujete u kuglice ili šniclice, ta pržite na srednje jakoj vatri, pazeći da ne oštetite koricu sira koja se stvara.

AKo ste sami pravili sir, iskoristite sirutku za namakanje tek ispečenih popečaka, to im daje posebnu sočnost. Možete ih namočiti i u mlakom mlijeku ili vodi.

Mladi sir je jedan od najboljih izvora proteina.

15.02.2012.

Mala torta sa marelicama/kajsijama

Ovo je prilično jednostavna i brza torta, koju je moj muž danas dobio za rođendan :)

Torta je zapravo varijacija na temu dosadašnjih kolača, krema i kora :), ništa novo, samo drugačije izgleda.

SASTOJCI:

(Koristila sam mali kalup srce veličine nekih 25 cm, tako da morate prilagoditi količinu. )

KORA

2 čaše brašna

1 čaše jogurta

1/2 čaše ulja

1 i 1/2 čaše šećera

2x prašak za pecivo, 2x vanilija

1-2 kašike keroba, rastopljenog u malo tople vode

KREMA:

2 kesice pudinga od vanilije

1/2 litre mlijeka

50 grama maslaca

100-200 grama šećera

VOĆE:

Koristila sam marelice iz konzerve (one u kompotu) ali to stvarno ne preporučujem, jer su konzerve vrlo vrlo nezdrave, a naravno i konzervansi. Najbolje je voće kratko prokuhati sa malo šećera i vode i tako dobiti kompot. Trebalo mi je 450 gr marelica ( neto masa 800 gr).

3 kesice šlaga

PRIPREMA:

Uključiti rernu da se grije na 200 stepeni. Izrezati papir za pečenje u obliku dan tepsije, koja bi trebalo da bude dovoljno duboka da dobijete tijesto visoko 3-4 cm (1,5-2cm pri izlijevanju, prije nego naraste), tako da ga možete prerezati na 2 dijela.

Pomiješati sve suhe sastojke za tijesto (brašno, šećer, prašak, vanilija), pa im dodati i ove mokre (kerob, ulje, jogurt). Dobro umiksati, najbolje je mikserom. Izliti pažljivo u tepsiju/kalup i izravnati. Koru treba peći sve dok ne primjetite da se malo odvaja od rubova tepsije, na sredini se pojavljuju sitne pukotine, a kada je bocnete nožem ili čačkalicom, na njima ne ostaje tijesto.

Dok se kora peče, staviti 2/3 mlijeka da prokuhaju. U ostatak mlijeka umutiti puding i šećer. Kada mlijeko ključa, skloniti sa vatre i umiješati puding smjesu. Vratiti na vatru i uz stalno miješanje, kuhati par minuta. Najbolje je miksati mikserom.

Koru potpuno ohladiti (dobro dođu trenutni minusi, pa se možete pomoći sa balkon-frižiderom/frizom :).

Kada je puding napola ohlađen, još malo topao, umiksati maslac.

Koru razrezati na 2 jednaka dijela i gornji dio staviti na dno tacne za serviranje (ili čega već :). Natopiti obilno kompotom i po tome složiti polovine marelica. Preko toga nanijeti kremu.

Krema se ne smije potpuno ohladiti, jer će se stvrdnuti. Pošto nemam pravi kalup za torte, koristim se folijom, koju smotam oko torte.

Na kremu staviti drugu koru, ali tako da onaj potpuno ravni dio (dno) dođe gore. Opet natopiti kompotom.

Kada se sve stegne, nakon par sati na hladnom, tortu ukrasiti šlagom i preostalim marelicama.

24.11.2011.

Damodar sabđi (subjee)-varivo od raznog povrća

U Indiji se riječ subjee (sabđi) odnosi i na povrće i na sva jela od povrća. Ima nebrojeno načina kuhanja, kombinovanja povrća i začina.  Ova variva-gusta, kašasta ili rijetka se obično serviraju topla, sa čapatijima (pogačicama), rižom i raznim prilozima kao što su čatni (chutney), salate i slično...

SASTOJCI (za 4 osobe, glavno jelo)

500 gr krompira

2-3 mrkve

200 grama graška

200 grama mahuna (boranije)

1  srednji karfiol

2-3 dl vrhnja (pavlake)

50 grama oraha, mljevenih

1-2 dl paradajz sosa

začini: kurkuma, so, biber

PRIPREMA:

Sve povrće oprati: Mrkve izrezati na štapiće, karfiol razdvojiti na cvjetove, mahune na komade dužine 3-4 cm, krpomir na kocke od 2-3 cm.

U lonac u koji može stati sve povrće, staviti vode na dno, dovoljno je 2-3 cm vode. Prvo staviti da se kuhaju mrkva i mahune, nakon jedno 5 minuta dodati grašak i još nakon 5 karfiol. Sve kuhati poklopljeno i paziti da na dnu uvijek bude malo vode, ali ne previše, jer povrće će pustiti svoju vodu.

Krompir ispeći u rerni ili u dubokom ulju.

Kada je povrće gotovo, dodati krompir i sve posoliti.

U zasebnoj posudi pomiješati vrhnje, paradajz sos, orahe i malo šećera se može dodati. Dadati biber i kurkumu i sve zagrijati uz stalno miješanj, dok se ne sjedini.

Pomiješati sa povrćem i dodati još vode ili vrhnja ako želite čorbastije varivo.

Može se ukrasiti listovima peršuna ili korijandera.

24.11.2011.

Ljetna riža s a povrćem i začinima

Iako je ljeto već prošlo (šmrc), žao mi da ovaj recept čeka do sljedećeg ljeta, a navedeno se povrće još može pronaći.

SASTOJCI: (za 2 osobe ,ako je glavno jelo, a za 4 kao prilog)

1 mrkva

1 tikvica

1 crvena paprika

1 paradajz, oguljen (uz pomoć vrele vode) i izrezan na kockice

Može se staviti i korijen celera, karfiol, krompir, patlidžan, komorač (korijen))

1-2 čaša riže +dvostruka količina vrele vode

začini: kumin ili kim, fennel (komorač), korijander, kurkuma (sve može i ne mora, po želji i mogućnostima)

2 kašike maslaca ili ulja

PRIPREMA:

Povrće oprati i isjeckati na kockice slične veličine. Mrkva se može ostrugati, a osim krompira i celera, ostalo povrće nije neophodno guliti.

Rižu oprati i ocijediti što bolje.

Staviti vodu da se grije u jednoj posudi.

U drugoj posudi, otopiti maslac i propržiti začine, od većih ka manjima, a praškaste dodati na kraju kuhanja.

Začine ne treba pržiti dugo, čim puste miris, to je to.

Potom dodati mrkvu, propržiti malo, pa papriku, pa tikvicu.

Kada je sve povrće malo proprženo i počinje hvatati zlatnu koricu i malo se lijepiti, dodati rižu. Kratko propržiti i zaliti sa dvostrukom količinom vruće vode.

Čim proključa, smanjiti vatru na srednje (tek toliko da lagano kuha) poklopiti i kuhati 15 minuta.

Provjeriti par puta ima li dovoljno vode, ako ne-dosuti, ne miješati.

Provjeriti jedno zrno riže među prstima, ako je kuhano-jelo je gotovo.

Dodati kurkumu, korijander i so, promiješati lagano viljuškom i posuti listićima peršuna prije serviranja.
Servira se vruće, lijepo se slaže sa jogurtom.

20.10.2011.

Tempura ražnjići

Svaki zalogaj-novi okus, novo iznenađenje.

Tempura je japanski naziv za jelo koje se uvalja u tijesto pomiješano sa vodom i potom prži. U Indiji se porvće pohovano u smjesi od slanutkovog brašna i začina naziva pakaura (i taj ću recept valjda uskoro objaviti :). Ovo su zapravo pakore od više vrsta različitog povrća (i sira npr.), tako da je svaki zalogaj iznenađenje. Idealno jelo za zabave, švedske stolove, rođendane i slične prigode.

SASTOJCI:

povrće po želji: patlidžan, paprika, tikvica, karfiol...

može i sir pogodan za pečenje (panir, haloumi, a u Sarajevu ga pravi i proizvođač Dedić :)

5 kašika brašna od slanutka (u Sarajevu ima za kupiti u radnji Condimento, -1 sprat BBI centar)

ako nemate može i neko drugo brašno, ali upija više masnoće,a nema baš proteina u sebi

1 kašika čurukota (kalonji seeds), ako nemate može i susam, ali ove sjemenke su jako ljekovite, a daju poseban okus.

od začina možete dodati i chilli u prahu, biber, kumin u prahu...

malo soli

ulje za prženje

štapići za ražnjiće

PRIPREMA:


Povrće oprati, oguliti. Tikvice i patlidžane ne trebate guliti.

Izrezati na jednake kocke, cvjetove...

Nanizati na štapiće za ražnjiće.

U nekoj plitkoj posudi pomiješati brašno, sjemenke i so. Gusptoća tijesta treba da bude kao za palačinke.

Ugrijati ulje. Uvaljati ražnjiće u smjesu i pržiti sa svih strana.

Ocijediti na salveti prije serviranja. Štapiće na kraju možete i izvući, ali je šteta, jer je baš zanimljivo jesti na ovakav način.

Više o ljekovitim svojstiva čurekota na : http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/proizvodi/crni-kumin/

 

 


Noviji postovi | Stariji postovi

Vegetarijanski recepti
<< 12/2013 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
749553

Powered by Blogger.ba