Ovaj rolat još zovem i moj postporođajni rolat, jer sam ga pravila 7 dana nakon porođaja 🙂
Sastojci za 4 osobe:
300 grama mljevenog keksa (najbrža varijanta je kupiti mljeveni keks, zdravija varijanta je napraviti domaći integralni keks, al kad bih to ubacila u recept, onda ne bi nosio epitet super-brzi)
100 grama mljevenih lješnika ili oraha
3 banane srednje veličine
50 grama šećera u prahu po želji (smeđeg za fanatike)
malo mlijeka
Priprema:
Vrijeme pripreme 5-10 minuta
Keks, orahe i malo šećera izmiješati u posudu i postepenim dodavanjem mlijeka umijesiti "tijesto",
Na komad aluminijske folije posuti štaub šećer i razvaljati smjesu na debljinu od oko 1 cm. Veličina kvadrata bi trebala biti 25×25 cm, otprilike.
Oguliti banane, poprskati limunovim sokom da ne oksidiraju i staviti ih na smjesu, tako da se oblikuje "dupli rolat", kao na slici.
Zarolati, prvo jednu, onda drugu stranu, te pokvasiti ruku i sve to još malo oblikovati.
Ohladiti u frižideru 10 minuta i izrezati (bez folije, naravno!). Može se staviti i u zamrzivač na 5 minuta za ekspresne slučajeve.
Bloggerka MIssA je umjesto mlijeka i šećera stavila jabukov sok (što je sigurno svježijeg okusa a i zdravije), a odozgo je stavila šlag, tako da preporučujem i tu varijantu!