Kelj sa quinoom
Ovaj recept je varijacija na Varivo od kelja sa rižom . Sinoć sam potopila i ječam, pa ću danas praviti kelj sa ječmom :)...Varirajte ovo varivo i sa mahunama umjesto kelja, jako je ukusno :)
SASTOJCI:
1 prosječna glavica kelja, po mogućnosti mladog
2 d quinoe, obavezno dobro oprati u cjediljki pod vrelom vodom da se isperu saponini
može i jedna mrkva i malo celera, listovi peršuna
paradajz sosa po želji ili 1-2 svježa paradajza
od začina se može dodati asafoetida, fennel, kumin, korijander, kurkuma
i naravno so i biber po želji
malo ulja
PRIPREMA:
Kelj oprati, spoljne listove odvojiti i odstraniti tvrdi dio stabljike.
Sve izrezati na krupne kocke.
Mrkvu oguliti i isjeckati po želji.
Na ulju propržiti začine dok ne počnu puštati aromu, od krupnijih ka sitnijim. Kurkuma i korijander se dodaju na kraju, baš kao i biber i so.
Propržiti mrkvu i celer, te dodati kelj. Miješati dok kelj ne uvene poklopiti i malo kuhati.
Dodati 1l vode i quinoou, ja umjesto vode koristim i sirutku koja mi ostane od sandeša :)
Po potrebi dodati vode, ovisno o tome kakvo varivo že
Kada je kuhano, dodati paradajz sos, začine i listiće peršuna.