Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente (Kheera raita)
Čudesno osvježavajuća kombinacija okusa!
U ovom se periodu može ubrati ili kupiti pitoma metvica. Na pijacama se može cijela vrećica nane/mente/metvice dobiti za 1KM (0,5 euro). Od nje se može praviti sok, čatni, može se koristiti kao začin u supama...a ova salata...ne mogu vam to riječima opisati, to morate pomirisati i probati...
SASTOJCI:
0,5 kg krastavaca
1/2 kašičice soli
2 dl gustog jogurta
1/4 kašičice bibera
2 kašike sitno isjeckane svježe metvice
1 kašika soka od limuna ili limete i malo rendane korice limuna
2 kašike maslinovog ili susamovog ulja
PRIPREMA:
Krastavce ako su mladi, ne morate ni oguliti. Samo ih dobro operite i narendajte ili sitno isjeckajte, pa posolite. Nakon 10-15 minuta, diopo dio uzimajte u ruke i pritiskanjem iscjedite što više vode.
U posudi za salatu, pomiješajte jogurt, biber, koricu i sok limuna, ulje i na kraju umiješajte krastavac.
Po originalnom receptu se na pomenutoj količini ulja isprže i sjemenke gorušice dok ne počnu pucketati, pa se pomiješaju sa salatom.
Ohladiti 1-2 sata u frižideru prije serviranja.