Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

20.05.2012.

Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

Do sada nismo pričali o čatnijima. Čatni (chutney) je nezaobilazan slatko-ljuti prilog u tradicionalnoj indijskoj, vedskoj kuhinji. Meni bez čatnija se smatra nepotpunim. Svojim okusom, daje kontrast i pojačava okus ostalih jela,a začini koji se koriste su poznati po tome da potiču probavu. , a servira se u malim količinama. Opisano je da čatni treba biti toliko ljut da se ne može jesti, a toliko sladak da mu se ne može odoljeti.

Postoje razni čatniji, kuhani, svježi, te čatniji od svežeg začinskog bilja. Čatniji se obično prave od većine voća, kokosa, mente, korijandera, suhog voća, tamarinda ili paradajza. Kuhani čatniji, poput džemova, mogu trajati duže, dok se svježi pripremaju na dnevnoj osnovi. Neka jela se ne sreviraju bez čatnija, ali o tome ću pisati jednom kada skuham i objavim te recepte.

Za početak priče o čatnijima, ovdje je recept za vrlo čest čatni od jabuka. Imam i dosta lošu fotografiju prošlogodišnjeg čatnija od šljiva sa kokosom (Alu bokara čatni), a planiram uskoro napraviti i čatni od jagoda (rasakara čatni) , svježi čatni od metvice (podina chutney) i čatni od kokosa (nariyal čatni).

SASTOJCI:
1 kg jabuka

200 gr šećera

1 i 1/2 kašike anisa

1 i 1/2 kašike kurkume

3 zdrobljena ili 5 čitavih čilija

2 štapića cimeta

5 klinčića

može se dodati i malo svježeg, ribanog đumbira

 malo maslaca ili ulja

PRIPREMA:

Jabuke oprati, oguliti, odvojiti sredinu, izrezati na veće kocke (2x2 cm).

Na maslacu propržiti začine, od krupnijih prema sitnijim: prvo đumbir, pa čili, pa anis i cimet dok ne počnu mijenjati boju i puštati aromu. Ako vas peku oči od čilija to je dobar znak :).

Dodati jabuke i miješati 5 minuta ili dok jabuke ne počnu poprimati boju, to ovisi o vrsti jabuka. Poklopiti i ne miješati ako želite da jabuke zadrže oblik, a ako želite čatni poput džema, onda miješajte, možete jabuke i zgnječiti i ili promiskati štapnim mikserom.

Kada su jabuke omekšale, što bi trebalo biti nakon 15-ak minuta, dodajte šećer i kratko promješajte. Ako želite gušći čatni, pojačajte vatru i miješajte do željene gustine.

Vegetarijanski recepti
<< 05/2012 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
760506

Powered by Blogger.ba