Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

19.05.2012.

Halva od jabuka ili nekog drugog voća (Phal ka halava)

Ova jednostavna metoda ukuhavanja voća sa šećerom koristi se u Indiji hiljadama godina. Ova se halva može napraviti u većim količinama, dobro zatvorena može se dugo održati u frižideru, a djeca je posebno vole. Osim jabuka, mogu se koristiti i druge vrste voća, zapravo sve one od kojih se prave džemovi.

SASTOJCI:

10 jabuka (oko 2 kg)

Od kilograma jabuka dobije se 8 ovakvih kugli kao na slici koje su promjera 5 cm)

2-3 kašike maslaca (ne ulja, da bi se poslije halva stegnula i mogla rezati)

300 grama šećera

150 gr grožđica

3 kašike badema narezanih na slitiće (ili sjeckanih oraha isl)

Grožđice i bademe možete izostaviti.

 Ova se halva može napraviti i bez šećera. Umjesto šećera, na 1 kg jabuka dodajte 8-10 datula ili hurmi, koje trebati sitno isjeckati ili samljeti. Takva halva nije tako prozirna, ali je jednako ukusna.

U halvu od jabuka, krušaka ili borovnica možete dodati cimet, dok se kardamom odlično slaže sa jagodama. Vanilija se lijepo slaže sa kajsijama i breskvama, tako da možete dodati još neki začin ako želite.

PRIPREMA:

Jabuke oprati, oguliti, prepoloviti i odvojiti od košpica. Prema originalnom receptu, prepolovljene jabuke se stavljaju na zagrijan maslac i kada malo omekšaju, zgnječe se u kašu. Ja ih obično odmah narendam i koristim što veću posodu da bi brže isparavala tekućina.

Kada jabuke omekšaju i posmeđe, možete po potrebi dodati malo vode, kašiku ili dvije.

Jabuke treba stalno miješati, na umjerenoj vatri da ne zagore. Kada mislite da više ne mogu ukuhati, dodati šećer i miješati, jer šećer karamelizira.

Kada smjesa postane prozirna po rubovima i toliko gusta da se ne može miješati, sklonite sa vatre, dodajt grožđice i bademe i kuhajete potom još 3 minute.

Gotovu halvu prebacite na namašćen pladanj, i oblikujte u  kvadar debljine 2,5 cm. Kada se ohladi izrežite na kocke ili rombove, a možete je oblikovati i u kugle, kao na slici.

 

Ovako izgleda bez šećera, sa hurmama:

 

Vegetarijanski recepti
<< 05/2012 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
761108

Powered by Blogger.ba