Halva od jabuka ili nekog drugog voća (Phal ka halava)
Ova jednostavna metoda ukuhavanja voća sa šećerom koristi se u Indiji hiljadama godina. Ova se halva može napraviti u većim količinama, dobro zatvorena može se dugo održati u frižideru, a djeca je posebno vole. Osim jabuka, mogu se koristiti i druge vrste voća, zapravo sve one od kojih se prave džemovi.
SASTOJCI:
10 jabuka (oko 2 kg)
Od kilograma jabuka dobije se 8 ovakvih kugli kao na slici koje su promjera 5 cm)
2-3 kašike maslaca (ne ulja, da bi se poslije halva stegnula i mogla rezati)
300 grama šećera
150 gr grožđica
3 kašike badema narezanih na slitiće (ili sjeckanih oraha isl)
Grožđice i bademe možete izostaviti.
Ova se halva može napraviti i bez šećera. Umjesto šećera, na 1 kg jabuka dodajte 8-10 datula ili hurmi, koje trebati sitno isjeckati ili samljeti. Takva halva nije tako prozirna, ali je jednako ukusna.
U halvu od jabuka, krušaka ili borovnica možete dodati cimet, dok se kardamom odlično slaže sa jagodama. Vanilija se lijepo slaže sa kajsijama i breskvama, tako da možete dodati još neki začin ako želite.
PRIPREMA:
Jabuke oprati, oguliti, prepoloviti i odvojiti od košpica. Prema originalnom receptu, prepolovljene jabuke se stavljaju na zagrijan maslac i kada malo omekšaju, zgnječe se u kašu. Ja ih obično odmah narendam i koristim što veću posodu da bi brže isparavala tekućina.
Kada jabuke omekšaju i posmeđe, možete po potrebi dodati malo vode, kašiku ili dvije.
Jabuke treba stalno miješati, na umjerenoj vatri da ne zagore. Kada mislite da više ne mogu ukuhati, dodati šećer i miješati, jer šećer karamelizira.
Kada smjesa postane prozirna po rubovima i toliko gusta da se ne može miješati, sklonite sa vatre, dodajt grožđice i bademe i kuhajete potom još 3 minute.
Gotovu halvu prebacite na namašćen pladanj, i oblikujte u kvadar debljine 2,5 cm. Kada se ohladi izrežite na kocke ili rombove, a možete je oblikovati i u kugle, kao na slici.
Ovako izgleda bez šećera, sa hurmama: