Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

19.05.2012.

Biryani-zapečena riža sa povrćem i začinima

SASTOJCI:

350 grama riže najbolje basmati ili neke druge dugozrne riže

1l vode

3 kašičice soli

3 kašike ulja ili maslaca

3 krompira, nasjeckana na kockice

200 grama svježe skuhanog graška

4 oguljena i sitno nasjeckana ili zgnječena paradajza

1 mrkva (po želji)

nasjeckani listovi peršuna ili korijandera

150 ml jogurta (ako nemate može i voda)

malo nasjeckanih lješnika ili badema

začini (možete ih i izostaviti, sve ili neke koje nemate ili vam se ne sviđaju)

1/4 kašičice šafrana u prahu

2 kašičice mljevenog korijandera

2 kašičice garam masale

2 kašičice ružine vodice

PRIPREMA:

Rižu oprati i procijediti. Staviti vodu da se kuha i kada proključadodati rižu i kada ponovo proključa, smanjiti vatru i kuhati poklopljeno dok ne omekša. AKo ostane viška vode, odliti kada je riža kuhana, što možete provjeriti između prstiju.

Dok se riža kuha, staviti šafran u malo toplog mlijeka. U drugoj poudi za kuhanje, na malo masla ili ulja, propržiti kratko začine (prvo asafetidu, pa korijander i garam masalu), dok ne puste aromu. Dodati krompir i pržiti ga dok malo ne počne rumeniti i lijepiti se. Dodati grašak, paradajz i pola listova peršuna i kuhati poklopljeno uz miješanje, dok povrće ne omekša. Doliti vode malo, po potrebi, ali da povrće ostane kašasto i gusto. Posoliti.

Staviti rernu da se grije na 200 stepeni.

Kada je riža gotova, umiješati so, jogurt, ružinu vodicu, mlijeko sa šafranom. Pažljivo sve izmiješati.

Namastiti tepsiju odgovarajuće veličine (procijeniti) i utisnuti i izravnati pola količine riže.

Preko toga ravnomjerno rasporediti povrće, pa drugu polovinu riže.

Zapeći u rerni, 15-20 minuta.

Ukrasiti sjeckanim lješnicima i listovima peršuna ili korijandera.

Servira se vruće, odlično se slaže sa salatama sa jogurtom.

NAPOMENA: Za potrebe slikanja, ovaj je biryani pečen u kalupima za muffine, ali se inače peče u običnoj tepsiji i reže na kocke. Ako se ne dodaje jogurt, ova riža bude rastresita i ne može se rezati, ali ništa manje nije ukusna.

Vegetarijanski recepti
<< 05/2012 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
737158

Powered by Blogger.ba