Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

15.04.2012.

Kačori (Dal kaćauri-pogačice nadjevene lećom)

Odlična tradicionalna kombinacija proteina iz mahunarki i jogurta, sa brojnim začinima koji olakšavaju probavu.

Preukusno, a i djeca ih vole!

SASTOJCI: (za 12-20 pogačica)

TIJESTO:

300 grama bijelog brašna

100 grama integralnog brašna

100 gr rastopljenog maslaca

150 ml jogurta ili vode

1/4 kašičice soli

PUNJENJE:

150 grama leće, mung ili urad dala (namočiti preko noći)

 kašika maslaca, masla ili ulja

1/2 kašikice mljevenog kumina

1/2 kašikice mljevenog komorača/fennela

1 kašičica kurkume

listovi peršuna ili korijandera

2 kašike limunovog soka

1 i 1/2 kašičica soli

1/4 kašičice asafetide (ako imate)

može se dodati i 1 usitnjeni čili, malo anisa ili sino ribani đumbir

ulje za prženje

PRIPREMA:

leću koja se namakala, još jednom dobro operite i ocijedite. Sve začine sameljite u avanu.

Na zagrijanom maslacu propržite začine dok ne počnu puštati aromu, pa na njih dodajte leću/dal. Kuhajte sa malo vode dok ne omekša. Na kraju dodajte peršun, so i limunov sok. Ne počinjite sa punjenjem pogačica dok se punjenje malo ne ohladi.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i so. Vrhovima prstiju utrljajte maslac i dodajte hladan jogurt dok ne umijesite meko, ali ne ljepljivo tijesto. Svi sastojci su hladni jer ovo treba biti prhko i hrskavo, a nikako dizano tijesto, zato tijesto ne bi trebalo stajati, a ako mora, onda ga ostavite u frižideru.

Tijesto razvaljajte u valjak, koji možete izrezati na jednake dijelove, kojih bi trebalo biti 12-20, ovisno o veličini pogačice.

Svaki dio oblikujte u kuglicu, razvaljajte je tanko na pouljenoj površini.

Na sredinu svako pogačice stavite punjenje i okolo tijestom oblikujte vrećicu (kao na slici). Po potrebi odstranite višak tijesta, a ostatak spljoštite u pogačicu.

Prže se na umjerenoj vatri sok ne porumene, a mogu se peći i u rerni.

Odlično se slažu sa jogurtom, salatama i supama.

Vegetarijanski recepti
<< 04/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
729863

Powered by Blogger.ba