Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

05.04.2012.

Burfi, Berfi, Barfi (Indijska karamela od ukuhanog mlijeka)

Ovaj se slatkiš priprema tako što se mlijeko kuha dok se ne zgusne. Vrijedan je svakog trenutka koji morate utrošiti na kuhanje!

Na perzijskom, riječ barf znači snijeg, od nje potiče naziv ovog kolača.

SASTOJCI (za 20 ak burfija):

2l mlijeka

100 grama šećera

malo maslaca (2 kašike, otprilike)

PRIPREMA (45-60 minuta)

Ulijte mlijeko u veliku posudu debelog dna (npr. 2l mlijeka kuhajte u posudi od 3-5 litara, da ima prostora za ključanje). Kada mlijeko provrije, smanjite vatru tako da nastavi lagano ključati, ali da ne prelazi rub posude. Ispočetka možete miješati svakoh nekoliko minuta, grebući po dnu. Kako mlijeko ukuhava, miješajte stalno, tako da mlijeko ne zagori.

Mislit ćete kako se mlijeko nikada neće stisnuti, ali taj će trenutak doći potpuno iznenada, kada se mlijeko pretvori u gustu, vruću i ljepljivu smjesu. Tada miješajte još brže i jače, sve dok lopatica ne počne ostavljati trag i mislite da se više ne može stegnuti. tada dodajte šećer i maslac i kuhajte još nekoliko minuta. Sada više nemojte kuhati previše, jer vam šećer može izgoriti i da vam karamela postane zrnasta.

Dovoljno je da karamela bude gusta i kremasta, imajte na umu da je puna mliječnih masnoća i da će se zgusnuti tokom hlađenja.

U još vruću smjesu možete dodati arome: vaniliju, kardamom, kokos, orahe, bademe, lješnike...

Prebacite smjesu na površinu premazanu maslacem, to može biti staklena ili kamena radna ploča, ili tepsija okrenuta naopako (zbog lakšeg rezanja kasnije). Izravnajte barfi u kvadar debljine 2.5 cm i kada se ohladi, izrežite na kocke ili kvadre.

Ako dočeka sutra, čuva se u frižideru i do 7 dana (ali to je, vjerujte mi potpuno nemoguće :)

Poklon za prijateljicu-domaća bombonijera sa burfijima, ladduima i nugatima :)

Burfiji sa orasima i sandeši sa pistacijama i ružinom vodicom

Vegetarijanski recepti
<< 04/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
729863

Powered by Blogger.ba