Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

24.11.2011.

Damodar sabđi (subjee)-varivo od raznog povrća

U Indiji se riječ subjee (sabđi) odnosi i na povrće i na sva jela od povrća. Ima nebrojeno načina kuhanja, kombinovanja povrća i začina.  Ova variva-gusta, kašasta ili rijetka se obično serviraju topla, sa čapatijima (pogačicama), rižom i raznim prilozima kao što su čatni (chutney), salate i slično...

SASTOJCI (za 4 osobe, glavno jelo)

500 gr krompira

2-3 mrkve

200 grama graška

200 grama mahuna (boranije)

1  srednji karfiol

2-3 dl vrhnja (pavlake)

50 grama oraha, mljevenih

1-2 dl paradajz sosa

začini: kurkuma, so, biber

PRIPREMA:

Sve povrće oprati: Mrkve izrezati na štapiće, karfiol razdvojiti na cvjetove, mahune na komade dužine 3-4 cm, krpomir na kocke od 2-3 cm.

U lonac u koji može stati sve povrće, staviti vode na dno, dovoljno je 2-3 cm vode. Prvo staviti da se kuhaju mrkva i mahune, nakon jedno 5 minuta dodati grašak i još nakon 5 karfiol. Sve kuhati poklopljeno i paziti da na dnu uvijek bude malo vode, ali ne previše, jer povrće će pustiti svoju vodu.

Krompir ispeći u rerni ili u dubokom ulju.

Kada je povrće gotovo, dodati krompir i sve posoliti.

U zasebnoj posudi pomiješati vrhnje, paradajz sos, orahe i malo šećera se može dodati. Dadati biber i kurkumu i sve zagrijati uz stalno miješanj, dok se ne sjedini.

Pomiješati sa povrćem i dodati još vode ili vrhnja ako želite čorbastije varivo.

Može se ukrasiti listovima peršuna ili korijandera.

Vegetarijanski recepti
<< 11/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
760506

Powered by Blogger.ba