Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

20.10.2011.

Tempura ražnjići

Svaki zalogaj-novi okus, novo iznenađenje.

Tempura je japanski naziv za jelo koje se uvalja u tijesto pomiješano sa vodom i potom prži. U Indiji se porvće pohovano u smjesi od slanutkovog brašna i začina naziva pakaura (i taj ću recept valjda uskoro objaviti :). Ovo su zapravo pakore od više vrsta različitog povrća (i sira npr.), tako da je svaki zalogaj iznenađenje. Idealno jelo za zabave, švedske stolove, rođendane i slične prigode.

SASTOJCI:

povrće po želji: patlidžan, paprika, tikvica, karfiol...

može i sir pogodan za pečenje (panir, haloumi, a u Sarajevu ga pravi i proizvođač Dedić :)

5 kašika brašna od slanutka (u Sarajevu ima za kupiti u radnji Condimento, -1 sprat BBI centar)

ako nemate može i neko drugo brašno, ali upija više masnoće,a nema baš proteina u sebi

1 kašika čurukota (kalonji seeds), ako nemate može i susam, ali ove sjemenke su jako ljekovite, a daju poseban okus.

od začina možete dodati i chilli u prahu, biber, kumin u prahu...

malo soli

ulje za prženje

štapići za ražnjiće

PRIPREMA:


Povrće oprati, oguliti. Tikvice i patlidžane ne trebate guliti.

Izrezati na jednake kocke, cvjetove...

Nanizati na štapiće za ražnjiće.

U nekoj plitkoj posudi pomiješati brašno, sjemenke i so. Gusptoća tijesta treba da bude kao za palačinke.

Ugrijati ulje. Uvaljati ražnjiće u smjesu i pržiti sa svih strana.

Ocijediti na salveti prije serviranja. Štapiće na kraju možete i izvući, ali je šteta, jer je baš zanimljivo jesti na ovakav način.

Više o ljekovitim svojstiva čurekota na : http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/proizvodi/crni-kumin/

 

 

Vegetarijanski recepti
<< 10/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
729863

Powered by Blogger.ba