10. Tjestenina sa povrćem

Većina djece ludo voli sve vrste makarona i ne vole povrće, ali u ovom receptu se povrće ne vidi i lako ga je "podvaliti" svim mrziteljima povrća.

[IMG]http://img94.imageshack.us/img94/1055/dsc09405m.jpg[/IMG]

SASTOJCI (za 2 osobe):

250 grama tjestenine, poželjno integralne

2 mrkve

pola tikvice

malo celera

1 paprika

2 dl pavlake

malo pomi sosa

origano

so

(Neko voli dodati i tvrdog sira, masline, kukuruz, curry i slično).

PRIPREMA (15 minuta)

Sitno izrendati mrkvu i celer, papriku i tikvicu izrendati krupno. Za to vrijeme ugrijati 1,5 litara vode, koju treba posoliti.

Staviti povrće da se dinsta na malo ulja ili ga jednostavno skuhati na pari. Stalno miješati, paziti da ne zagori i kad omekša ili počne rumeniti, dodati malo vode i poklopiti. Kad je povrće mekano (maksimalno 10 minuta od početka), skloniti sa vatre i dodati pomi sos, origano i pavlaku.

Kad je u drugoj posudi voda proključala, ubaciti tjesteninu i pratiti upute o dužini kuhanja.

Kad je tjestenina kuhana, oprati je i ocijediti, te spojiti sa "umakom".

Za one koji baš nikako ne podnose povrće i za izbirljivu djecu, može se umak smiksati štapnim mikserom, a vegani mogu izostaviti pavlaku.

[IMG]http://img36.imageshack.us/img36/4499/mixh.jpg[/IMG]
Odlično se slaže sa zelenom salatom.

7 komentara

  1. Biberli, Pomi je ime paradajz sosa kao sto npr imas pastu koja se zove Barilla…

    O bloze, imam jedan super recept za kolac sa grizom. Cu ti pratim recept sto prije mogu pa ga mozes napraviti dok si jos harna i lagaHna 😉

  2. Hvala na komplimentima. Bilo bi mi drago da ovdje razmijenimo i iskustva nakon kuhanja pojedinih recepata-ako je neko eksperimentisao i otkrio nešto super i slično…
    Nisam nikad u životu pokušala napraviti domaću vege tjesteninu, tako da nemam nikakvih iskustava na tu temu, baš nikakvih.

Komentariši