Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

14.09.2011.

Torta od vanilije i lješnika

Pravila za drugi rođendan mlađeg sina.

SASTOJCI za tortu od 4 kore prečnika 25 cm:

4 KORE:

800 grama brašna, može i integralnog

200 grama mljevenih lješnika

4 kesice praška za pecivo

4 kesice bourbon ili obične vanilije

500 grama šećera (najbolje muscovado)

2-4 kašike keroba ili Bjanke

4 dl jogurta

2-3 dl ulja

1-2 narandže

papir za pečenje

KREMA:

1,5 l mlijeka

6 pudinga od vanilije

300 grama šećera

100-150 gr maslaca na sobnoj temperaturi

MASA ZA OBLAGANJE:

vidjeti u linkovima sa strane

PRIPREMA:
Staviti 1 l mlijeka da se kuha. Ostatak promiješati sa praškom za puding i šećerom.

Pripremiti mikser. Kada mlijeko proključa, skloniti sa vatre i uz stalno miješanje dodati puding, vratiti na vatru i neprekidno miješajući pustiti da kuha još par minuta. Paziti da ne zagori.

Preporučujem da se za svaku koru smjesa mijesi posebno, jer prašak za pecivo gubi snagu ako stoji duže od pola sata. Ako tako želite raditi, sve količine podijelite na 4 jednaka dijela.

Ugrijte rernu na 200 stepeni. Izrežite papir za pečenje na veličinu dna tepsije.

Pomiješajte brašno, prašak, šećer , vaniliju, lješnike i kerob. Dodajte ulje i jogurt i umiksajte. Dodajte vode ako je potrebno, ali trudite se da dobijete što gušće tijesto.

Izlijte na papir, razvucite da bude što tanje, najbolje mokrim rukama i pecite dok se ne prosuši i ne počne sasvim malo rumeniti. Debele kore će biti tešk i pokvarit će oblik torte.

Ponovite 4 puta :)

Dok se mlijeko hladi, povremeno ga miksajte, da izbjegnete grudvice i stvaranje kore.

Kada je hladno umiksajte maslac.

Kada su se kore ahladile, iscjedite na njih sok od narandže.

Podijelite kremu na tri jednaka dijela i slažite, kora-krema-kora-krema-kora-krema-kora.

U ovoj fazi se ja pomognem kalupom koji napravim od aluminijske folijekoji omotam oko torte.

Pokušajte ovo završiti što brže i tortu što prije ostaviti u frižider, poželjno preko noći da se stegne.

Ukrase sam pravila od mase za oblaganje, ali sam njih napravila dan prije.

Masu sam razvaljala izmeu 2 papira za pečenje i stavila preko cijele torte, a dječicu sam pravila dio po dio i zamrzavala, a onda su i oni presjedili noć u frižideru :), da bi svoje konačne pozicij zauzeli pred samo puhanje svijećica :)

Djeca su se poslije zabavila sa figuricama, a torta je pogodna i za voodo magiju :)

Stari ayurvedski savjet kaže: poslije jela pet minuta na lijevi bok :) :

Vegetarijanski recepti
<< 09/2011 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
761108

Powered by Blogger.ba