14. Torta sa “korama” od banana

Ovo je torta koja sa svima sviđa, naročito djeci. Lako i brzo se pravi, a posebna draž ove torte je u tome što se može oblikovati i ukrasiti na neograničeno mnogo načina.
[IMG]http://img690.imageshack.us/img690/5344/dsc057601.jpg[/IMG]
Sastojci za 10 osoba
 
Krema
300 grama Petit Beurre keks (ili keks po želji-može i domaći)
300 grama lješnika
300 grama kokosovog brašna
1 l mlijeka
3 vrećice pudinga od vanilije
150-200 grama maslaca
500 grama šećera
Napomena: krema se može podijeliti u dva dijela pa da jedan dio bude sa kokosom, a jedan sa lješnicima. 
 
“Kora”
2 kg banana izrezanih na ploške.
200 grama kiselo voće po želji-jagode, narandže…
 
Ukrasi
3 vrećice šlaga
po želji bombone ,konfete, cvjetići, figurice, svijeće
 
Priprema
 

Pripremite puding prema uputstvu, ali stavite tri vrećice na litar mlijeka-da bi smjesa bila gusta

Gotov puding ohladite, povremeno miksajući-da se ne bi stvorila kora.

Dok se puding hladi, izlomite keks na komade (2-3 cm veličine) ili koristite mljeveni keks

Lješnjake malo popecite u rerni i sameljite.

Kada se puding ohladio, u zasebnoj posudi umutite maslac i dodajte ga u puding, te umiješajte šećer.

Potom dodajte lješnjake i kokos, te keks. Keks nemojte mutiti mikserom, nego kuhačom (ako nije mljeveni).Tu smjesu malo ohladite.

Narežite banane na kriške i pokapajte sa par kapi limuna ili narandže da ne oksidiraju.

Posudu, koja će vam biti kalup za tortu obložite prijanjajućom folijom.

Složite red banana, pa red kreme, pa red banana pa red kreme.

Zatvorite foliju i ostavite tortu da se ohladi (može i u zamrzivač).

Ako će se torta praviti od više dijelova, ponovite postupak.

Dok se torta hladi umutite šlag prema uputi sa vrećice, malo zašećerite.

Tortu izvedite iz folije, složite u željeni oblik i obložite šlagom.

Uredno obloženu tortu možete ukrasiti po želji.

Kada se dobro ohladi, servirajte-i uživajte!!!

Posluživanje

Ako ne volite previše sladak okus, možete bananama dodati svježe cijeđani sok naranče. Lijepo se slažu jagode, borovnice, može se dodati i rogač ili kerob po želji.

Keks je lijepo napraviti domaći, dan ranije. Isto tako, nije loše i puding pripremiti noć ranije.
Za kalup možete koristiti razne posude i igrati se s oblicima i bojama. Ja najčešće koristim razne šerpe ili srca, pa poslije kombinujem.
 
ZANIMLJIVOST:
Najveća torta ove vrste koju sam napravila je bila za vjenčanje moje sestre i sastojala se od 32 srca složena u cvijet, u kojima je bilo 2 kg šlaga, 18 kg banana i tako dalje…Mislim da je tortu smazalo oko 150 ljudi.
 

8 komentara

  1. upravo sam sad povezala neke stvari!! Jesi ovaj recept objavila na coolinarci? Jer slika je ista!Ja sam je radila po ovom receptu, ispala je jako ukusna al mi se nije dobro stisnula, valjda je trebala još malo stajati…Yamuna!!

Komentariši