Malpuri (slatke krofnice u voćnom jogurtu)
Ovo jelo, iako je porijeklom iz Indije, nema egzotičnih sastojaka. Riječ je o ljetnom desertu koji se brzo pravi, dekorativno izgleda i njegova najveća prednost je što voć ostaje termički neobrađeno. Što se bijelog brašna i šećera u receptu tiče, ovdje je riječ o neponovljivim gurmanskim užicima, zbog koji se pravila o zdravoj prehrani brzo zaboravljaju :). Zbog potreba slikanja su ovdje servirane samo 3 krofnice, ali najbolje ih je servirati u velikim zdjelama :).
SASTOJCI:
300 grama bijelog brašna
100-150 grama bijelog šećera
pola kesice praška za pecivo
malo hladnog mlijeka (otprilike do 2 dl)
ulje za prženje
pola litre jogurta
šećera po želji
500 gr voća po želji (najbolje idu jagode, maline, kupine, borovnice, breskve)
U tijesto se mogu dodati i začini: vanilija, cimet, kardamom, anis i slično...Često kombinujem cimet sa breskvama i malinama, a kardamom sa jagodama).
PRIPREMA:
Pomiješati brašno, šećer i prašak.
Uz postepeno dosipanje, mlijeka umijesiti gusto tijesto (tako da ne kapa sa kašike, ali ne gusto kao za kruh).
Na zagrijanom ulju, uz pomoć 2 male kašike, peći krofnice, veličine zalogaja. Ulje treba biti vruće, ali ne pretjerano, tako da se krofnice ispeku i iznutra.
Krofnice izvaditi na papirnu salvetu.
Ispecite cijelu količinu krofnica odmah i pomiješajte ih sa voćnim jogurtom 10-30 minuta prije serviranja.
Pomiješajte voće, šećer i jogurt i čuvajte u frižideru. Smjesu možete smiksati, a možete zadržati i komade voća, prema želji.
Ja sam maline (na slici) propasirala, da one male košpice ne bi iritirale pojedine degustatore :).
Neko voli da krofne ostanu hrskavije, sok se nekima sviđaju potpuno natopljene. Meni su najdraže srednje natopljene, gdje se ponegdje osjeti i tvrdoća krofne, ponegdje mekoća, poneki komadić voća...
Ukratko, ovo je prava ljetna simfonija okusa, kojoj je nemoguće odoljeti.