Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

29.06.2011.

Malpuri (slatke krofnice u voćnom jogurtu)

Ovo jelo, iako je porijeklom iz Indije, nema egzotičnih sastojaka. Riječ je o ljetnom desertu koji se brzo pravi, dekorativno izgleda i njegova najveća prednost je što voć ostaje termički neobrađeno. Što se bijelog brašna i šećera u receptu tiče, ovdje je riječ o neponovljivim gurmanskim užicima, zbog koji se pravila o zdravoj prehrani brzo zaboravljaju :). Zbog potreba slikanja su ovdje servirane samo 3 krofnice, ali najbolje ih je servirati u velikim zdjelama :).

SASTOJCI:

300 grama bijelog brašna

100-150 grama bijelog šećera

pola kesice praška za pecivo

malo hladnog mlijeka (otprilike do 2 dl)

ulje za prženje

pola litre jogurta

šećera po želji

500 gr voća po želji (najbolje idu jagode, maline, kupine, borovnice, breskve)

U tijesto se mogu dodati i začini: vanilija, cimet, kardamom, anis i slično...Često kombinujem cimet sa breskvama i malinama, a kardamom sa jagodama).

PRIPREMA:

Pomiješati brašno, šećer i prašak.

Uz postepeno dosipanje, mlijeka umijesiti gusto tijesto (tako da ne kapa sa kašike, ali ne gusto kao za kruh).

Na zagrijanom ulju, uz pomoć 2 male kašike, peći krofnice, veličine zalogaja. Ulje treba biti vruće, ali ne pretjerano, tako da se krofnice ispeku i iznutra.

Krofnice izvaditi na papirnu salvetu.

Ispecite cijelu količinu krofnica odmah i pomiješajte ih sa voćnim jogurtom 10-30 minuta prije serviranja.

Pomiješajte voće, šećer i jogurt i čuvajte u frižideru. Smjesu možete smiksati, a možete zadržati i komade voća, prema želji.

Ja sam maline (na slici) propasirala, da one male košpice ne bi iritirale pojedine degustatore :).

Neko voli da krofne ostanu hrskavije, sok se nekima sviđaju potpuno natopljene. Meni su najdraže srednje natopljene, gdje se ponegdje osjeti i tvrdoća krofne, ponegdje mekoća, poneki komadić voća...

Ukratko, ovo je prava ljetna simfonija okusa, kojoj je nemoguće odoljeti.

Vegetarijanski recepti
<< 06/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
760500

Powered by Blogger.ba