Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

24.05.2011.

Tikvice punjene ječmom ili heljdom

SASTOJCI  (za 4 osobe)

3-4 veće tikvice

200 grama ječma ili heljde

1 mrkva

malo maslinovog ulja

1 mala kašika ili prstohvat sjemenki komorača/fennela

Za ukras:malo drobljenih oraha, sjeckani peršun, malo vrhnja i paradajz sos. Ovo dvoje možete izostaviti u zdravijim varijantama, ali mi je odgovaralo za slikanje :)

PRIPREMA:

Ječam ili heljdu po mogućnosti oprati i namočiti noć prije ili barem jutro prije kuhanja. To znatno skraćuje vrijeme kuhanja.

Skuhati u dosta vode dok ne omekša, ocijediti.

Dok se kuha, tivice dobro oprati i neoguljene izrezati na komade veličine 10-ak centimetara.

Komade prepoloviti i kašikom očistiti od sjemenki.

Dobijenu pulpu ne bacati, nego izrezati na kocke.

Tikvice posoliti i okrenuti sa udubljenjem prema dole.

Uklljučiti rernu na 220 stepeni.

Mrkvu krupno izrendati ili isjeckati na sitne kocke.

Na malo maslinovog ulja propržiti fennel.

Dodati mrkvu i kad počne rumeniti, dodati i kockice tikvice.

Miješati i kad malo omekša, dodati 1 kašiku paradajz sosa.

Kada je sva voda ukuhala, umiješati ječam i posoliti.

Tikvice dobro posušiti i premazati maslinovim uljem.

Složiti na neprijanjajuću tepsiju ili na papir za pečenje.

Napuniti nadjevom i peći na 220 stepeni dok tikvice ne omekšaju.

Prije serviranja posuti sa drobljenim orasima ili lješnicima i listovima peršuna.

Može se servirati i na malo šalše ili paradajz sosa, te sa malo vrhnja ili jogurta, po želji.

Vegetarijanski recepti
<< 05/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
761108

Powered by Blogger.ba