Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

24.05.2011.

Neponovljivi kolač sa kompotom od voća

SASTOJCI I PRIPREMA (za tepsiju veličine 25x40x6 cm)

BISKVIT:
2 čaše integralnog brašna(ako ne volite, može i bijelo)

1 čaša jogurta

1 čaša vode

2 čaše smeđeg šećera (ako koristite Muskovado, otopite ga u gorepomenutoj 1čaši vode)

1/2 čaše ulja

1 žličica cimeta u prahu (možete izostaviti)

1 kesica praška za pecivo

može se staviti i 1-2 kašike keroba i malo mljevenih arašida po želji (kao na slici)

Sve dobro izmješati i peći na 220 stepeni dok se ne prosuši iznutra i ne počne rumeniti. Tepsiju prethodno namazati maslacem.

FIL OD VOĆA:

idealno voće: breskve, kajsije, nektarine, maline, borovnice, jagode, kupine (voće može biti može i iz kompota, onda ne treba kuhati),

Dok se biskvit peče, u 1 dl vode skuhati 500 gr voća po želji.  Dodati šećera u skladu sa kiselošću i slatkoćom pojedinog voća. AKo nije sitno voće treba sitno sijeckati i kuhati samo 1 minut. Jabuke se moraju kuhati dok ne omekšaju, ali mislim da su jabuke bolje u drugim kolačima.

Odvojiti voćeod soka koji je pustilo.

Preliti vruć biskvit sa voćnim kompotom i čekati da se ohladi.

ŠLAG SA GRIZOM: Za to vrijeme skuhati 5 kašika griza (ako imate integralnog)  u 500 ml mlijeka i uz povremeno miješanje sačekati da se potpuno ohladi. Ako želite izostaviti komplikovanje sa grizom i prljanje još jedne šerpe, samo poduplajte količinu šlaga.

Kada se biskvit ohladio, poslagati voće.

Umutiti 2-3 kesice šlaga i pomiješati sa ohlađenim grizom, te premazati preko voća.

UKRAS: Ako želite ukras kao na slici

1 dl kompota (u startu stavite 1 dl više vode sa voćem) prokuhajte uz stalno miješanje.sa 2 kašike gustina ili pudinga od vanilije. Kada se malo ohladi, pomoću šprice sa najmanjim otvorom našarajte ukrase po želji.

Vegetarijanski recepti
<< 05/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
737158

Powered by Blogger.ba