Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

24.05.2011.

Brze brodice sa jagodama i šlagom

Proljetni hit!

SASTOJCI:
BISKVIT
(debeo 1,5 cm u tepsiji promjera 30 cm)

2 čaše brašna (integralnog ili bijelog)

1,5 čaša šećera (ako koristite smeđi šećer, možete staviti i 2 čaše)

1 prašak za pecivo

1 kesica vanilin šećera

2 kašike keroba (nije obavezno)

1 čaša jogurta

TOPPING:

500 ml umućenog šlaga pogodnog za vegetarijance (od 2 kesice ili od 2 dl tečnog)

malo šećera

minimu 200 grama svježih jagoda ili nekog drugog voća

PRIPREMA:

Ugrijati rernu na 220 stepeni.

Izrezati papir za pečenje na veličinu dna tepsije, ne treba pokrivati vertikalne rubove.

Umiješati sve suhe sastojke za biskvit, te dodati jogurt i minimalno vode koliko je potrebno da se postigne jako, jako čvrsto ali ujednačeno tijesto. Najbolje je koristiti mikser.

Polako razmazati tijesto po papiru, najlakše je to postići mokrim rukama.

Peći dok ne počne rumeniti.

Kada se tek izvadi iz rerne, dok je vruće, nožem odvojiti biskvit od ruba ali ga ne vaditi dok se ne ohladi.

Odvojiti od papira za pečenje i umotati u foliju, ako ga nećete odmah servirati.

Kada želite servirati, umutite šlag, kojem potom dodate malo šećera.

Bogato ukrasite biskvit šlagom i po vrhu stavite onoliko jagoda koliko vam srce želi :)

Na kraju sam za dekoraciju posula sa malo mljevenih lješnika, ali su degustatori, dok su "meli" kolače sa tanjura, komentirali da su lješnici čisti višak, jer su jagode same sebi dovoljne.

Vegetarijanski recepti
<< 05/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
737702

Powered by Blogger.ba