Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

24.05.2011.

Špageti sa patlidžanima i šalšom

SASTOJCI (za 4 umjerene osobe :)

2 srednje velika patlidžana

250 grama špageta (količina prije kuhanja)

2-3 dl paradajz sosa

začini: origano, asafetida, so, kurkuma

(ako ne koristite asafetidu, možete staviti luk ili jednostavno zaboraviti na ovaj začin). U Sarajevu je ima kupiti na podzemnoj etaži BBi centra u radnji Condimento, gdje po jako povoljnim cijenama možete pronaći i sve ostale egzotične stvari za kuhanje.

maslinovo ulje

PRIPREMA (45 min) :

Uključiti rernu da se grije na maksimalnu temperaturu.

Patlidžane dobro oprati i neoguljene izrezati na kocke 2x2 cm. Posoliti.

Sačekati 10-ak minuta da puste vodu. Malo posušiti.

Pomiješati sa 2 kašike maslinovog ulja, asafetidom (1 mala kašika) i kurkumom (1 mala kašika) i složiti u tepsiju neljepljivog dna.

Smanjiti temperaturu rerne na 220 stepeni i peći dok ne omekšaju. Ako počnu goriti, doliti malo vode.

Dok se patlidžani peku skuhati špagete prema uputstvu. Da bi sve bilo gotovo istovremeno, sačekati 15 minuta od početka pečenja patlidžana.

ŠALŠA: U tavi ili nekoj posudi velike površine, malo ugrijati maslinovo ulje. Kada je malo toplo, možete opet popržiti malo asafetide, staviti origano i odmah, istog trenutka, nasuti paradajz sos. Miješati dok ne ukuha.

Kada su špagete kuhane i patlidžani pečeni, servirati toplo. Patlidžane možete umiješati u šalšu, ili servirati kao na slici.

Odlično se slaže sa salatom od krastavaca i jogurta.

VIŠE O ASAFOETIDI: http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/proizvodi/zacini/asafoetida/

VIŠE O PATLIDŽANIMA: http://www.coolinarika.com/namirnica/patlidzan/

 

Vegetarijanski recepti
<< 05/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
749553

Powered by Blogger.ba