Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

07.05.2011.

Šrikhand-gusti, krem jogurt (ovaj put sa jagodama i medom)

Šrikhand je jedan od najpoznatijih indijskih deserta. Potiče iz pokrajine Gujarat. Ako imate pripremljen jogurt, za nekoliko minuta imat ćete savršeno zdrav, osvježavajući i vrlo dekorativan desert, kojem niko neće moći odoljeti.

Tradicionalno se pravi sa šafranom ili kardamomom, ali odlično se kombinuje i sa drugim slatkim okusima, pogotovo voćnim.

Šrikhand je najbolje pripremati od domaćeg jogurta. Ako uskoro budem pokušala da ga pravim, objavit ću recept i slike, a do tada, sve o pravljenju jogurta možete vidjeti na linku http://indijskakuhinja.blog.hr/arhiva-2007-04.html#dan25

Zvuči jednostavno i vrijedi pokušati.

Za pripremu šrikhanda potreban vam je što gušći jogurt, trenutno je na tržištu u Bosni najgušći Vindija čvrsti jogurt u kanticama od 900 ml, koje koštaju 1,60 KM. Toliko košta i 2l domaćeg mlijeka, pa ipak preporučam pravljenje domaćeg jogurta par dana prije.

Jogurt je potrebno izliti na gazu, ispod koje se nalazi neka šupljikava posuda, koja je opet iznad posude u koju će kapati ocijeđena voda. Ja tu vodu takođe ne bacam, nego je koristim za pravljenje peciva ili supa. Jogurt je najbolje cijediti minimalno preko noći i ako je toplo, u frižideru, a može ga se i pritisnuti nekim teretom. Najbolje je da cijeđenje traje minimalno 12 sati.

Nakon cijeđenja, dobit ćete čvrst i kremast jogurt, koji možete koristiti kao namaz, krem sir (pogotovo u drugim receptima), kremu u tortama i kolačima, osnovu za vegetarijanski sladoled, ali danas ipak pričamo samo o šrikhandu.

Ovako dobiveni jogurt zasladite po želji (preporuča se omjer šećera 1:4), ja sam koristila nekoliko kašika meda.

Sada imate osnovu za dodavanje okusa.

Ako želite osjetiti tradicionalne okuse Indije, možete uzeti par tučaka šafrana, namočiti ih u vrlo malo mlakog mlijeka i to mlijeko pomiješati sa šrikhandom.

Na ovom linku imate šrikhand sa pistacijama i kremom od šafrana http://indijskakuhinja.blog.hr/2007/04/1622552445/srikhand-srikhand.html

Šrikhand se odlično slaže sa voćem, pogotovo jagodama, borovnicama, malinama, kupinama, te breskvama i nektarinama. Voće uvijek dodajte pred serviranje, da vam ne bi razvodenilo šrikhand. Jednako dobro funkcionira i sa kerobom, kokosom, karamelom, vanilijom, orasima...

Posebno otkriće bio mi je šrikhand sa narandžama, tačnije sa sokom od jedne narandže koji se iscijedi u njega.

Moja djeca ga jako vole zamrznutog u kalupima za sladoled na štapiću, onda ne gunđaju ni zbog meda ni zbog voća koje inače ne vole:

Vegetarijanski recepti
<< 05/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
761108

Powered by Blogger.ba