Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

15.04.2011.

Začinjeni slanutak sa špinatom

Savršeni balans sa minimumom masnoće! Slanutak u kombinaciji s jogurtom daje obilje proteina, a začini se obično dodaju mahunarkama u velikim količinama da bi poboljšali varenje i smanjili nadutost.

Slanutak/nahut/leblebija neophodna je namirnica u vegetarijanskoj prehrani. Zbog visokog udjela hranjivih materija, posebno proteina, željeza i drugih minerala, te činjenice da navedeni proteini u kombinaciji sa jogurtom povećavaju svoju hranjivu vrijednost i iskoristivost za 80%.

Špinat možete pomiješati sa mladim koprivama ili ga zamijeniti blitvom, raštikom i sličnim zeljem.

SASTOJCI (za 4 osobe):

400 grama skuhanog slanutka ili 200 grama suhog slanutka

1 kg špinata (očistiti od peteljki dobro oprati i sitno sasjeckati)

malo maslaca ili ulja

začini (možete ih slobodno i izostaviti): fenel (komorač), kumin, asafoetida i kurkuma, te ako volite chilli

so i biber

jogurt za preljev

PRIPREMA: (kuhanje slanutka 1 sat, ostalo 15 minuta)

Ako koristite sušeni slanutak, potrebno ga je noć prije namočiti u dvostrukoj količini vode i sutradan kuhati sat vremena u ekspres loncu. Posoliti vodu za kuhanje.

U šerpi veličine 3l ili više, otopiti maslaca ili staviti ulja tek toliko da prekrije dno.

Popržiti začine, od krupnijih prema sitnijima. Prvo dodati komorač i čim počne puštati aromu dodati kumin, istim slijedom dodati smrvljeni chilli, pa asafoetidu.

Nakon par trenutaka, dodati ocijeđeni slanutak i miješajući pržiti dok se ne počne lijepiti.

Dodati špinat i kurkumu i malo vode, promiješati i kuhati 5-10 minuta, tj. dok špinat ne omekša.

Još malo posoliti i servirati toplo. Preliti jogurtom ili na vrhu napraviti udubljenje za jogurt :). Možete dodatno posuti biberom i čilijem.

Uz integralno pecivo savršen i potpun obrok!

Vegetarijanski recepti
<< 04/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
749550

Powered by Blogger.ba