Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

15.04.2011.

Mađarski čupavac

POTREBNI SASTOJCI: (recept prilagođen veličini dublje  tepsije 35x25 cm)

KORA:

350 grama brašna (može i integralno)

300 grama šećera

1,5 prašaka za pecivo

3 kašike keroba (vidjeti kraj teksta)

18 kašika jogurta

6 kašika vode

KREMA:

8 dl mlijeka

300 gr šećera

8 kašika gustina

2 vanilije

100-150 grama maslaca (u originalnom receptu ide 250 gr na 6 dl mlijeka ali to mi se čini stvarno pretjeranim, a krema je kremasta i bez toga).

GLAZURA
6 kašika vode

6 kašika šećera

3 kašike keroba

150 gr maslaca

PRIPREMA:

Ugrijati rernu na 200 stepeni.
Umiješati sve suhe sastojke za tijesto dodati jogurt i vodu. Umijesiti u gustu glatku masu (poželjno mikserom).  Tijesto izliti u tepsiju koju  ste obložili papirom za pečenje ili hladnu premazali maslacem. Peći oko 20 minuta.

Za to vrijeme pripremiti kremu. Staviti 6 dl mlijeka da se griju. Gustin vaniliju i šećer pomiješati sa ostatkom hladnog mlijeka i kada mlijeko na šporetu proključa polako dodati uz stalno miješanje. Kuhati par minuta. Kada se zgusne, hladiti i povremeno miksati mikserom, da bi se izbjeglo stvaranje kore.

Kada je kora gotova sačekati da se potpuno ohladi. Izvaditi iz tepsije. Razrezati je (najbolje nožem za kruh ili rezačem za torte) na dvije jednake polovine.

Puter pjenasto umutiti i dodati u potpuno ohlađenu kremu.

Da bi se postigao ravan kolač gornji dio kore staviti na dno, premazati kremom pa preko kreme staviti preostalu koru ali tako da onaj dio koji je bio na dnu sada dođe gore (tj. naopako).

Sve sastojke za glazuru (nipošto ne mijenjati navedene količine) zajedno otopiti na umjerenoj vatri mogu se i vrlo kratko prokuhati i kada se malo ohlade preliti preko kolača.

Ohladiti u frižideri minimalno 2-3 sata prije rezanja i serviranja. Mogu se ukrasiti i lješnicima :)

Kerob je sirno mljeveni rogač. U ljudskoj ishrani se koristi zadnjih 4000 godina, pogotovo na srednjem istoku. U Bibliji se navodi da ga je jeo Ivan Krstitelj, a postoje navodi i da je vojska Muhameda a.s. jela "caroub". Tanini rogača djeluju inhibitorno na probavne enzime; inaktivira coli bakterije i istovremeno podupire vrlo dobar sastav crijevnih bakterija. Općenito djeluje umirujuće na želučanu i crijevnu sluznicu. Zato se koristi za ublažavanje mučnina i proljeva.
Bogat je izvor vitamina i minerala (naročito kalcija), kao i nekih elemenata u tragovima. Bogat je proteinima. Zdrava je zamjena za kakao, koji sadrži 50% masnoće i razne nezdrave spojeve, metilksantin i moguće, dozvoljene dijelove insekata :( (http://www.alternativa-forum.com/ovisnost/202-slatka-ovisnost-cokolada.html)

U Sarajevu ga ima kupiti u Makroviti (2,60 km za 200 grama).

Ako ipak ne izbjegavate kakao, možete kerob u receptu zamijeniti jednakom količinom kakaa.

Vegetarijanski recepti
<< 04/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
750329

Powered by Blogger.ba