Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
U prevodu sa Bengalija, riječ "šak" znači jednostavno: špinat. Međutim, u Bengalu se vjeruje da ovo jednostavno jelo povećava i ljubav prema Bogu. Postoje neograničene varijacije, ovdje ćemo obraditi samo 3. Odlično se slaže sa integlanim pecivima, jogurtom i običnom, bijelom rižom. Špinat možete zamijeniti ili ga pomiješati sa drugim zelenim lisnatim povrćem poput blitve, raštike, koprive i slično. Posebna prednost u odnosu na obične ćušpajze je u tome što nema prekuhavanja špinata.
Potrebni sastojci za 4 osobe:
1 kg špinata
1-2 kašike maslaca, gheeja (pročišćeni maslac) ili ulja
začini ( sve začine možete izostaviti i opet će biti jako ukusno)
pola supene kašike sjemenki kumina (može i kim)
malo naribanog svježeg đumbira
malo chillija
malo praha muškatnog oraščića
sok od pola limuna
malo šećera
so (prema ukusu)
Varijanta 2 (na slici): potrebno je i 1/2-1 kg krompira. Kim poželjan, ostalo nije neophodno.
varijanta 3: panir sir od 2 litre mlijeka i 2 dl vrhnja/pavlake
PRIPREMA: (20-ak minuta)
VARIJANTA 1 (prema Yamuninoj kuharici)
(Špinat dobro oprati i izrezati. U prvoj varijanti ga možete blanširati 5 minuta, poklopljenog i sa vrlo malo vode. Dobro ocijediti.
Na maslacu propržiti kumin dok ne počne mijenjati boju, dodati chilli i đumbir i kratko propržiti.
Dodati špinat i ostatak začina i kuhati još par minuta.
VARIJANTA 2 (Adiraj)
Otopiti maslac. Na njemu propržiti kim i čim počne mijenjati boju, dodati chilli i đumbir, pa nakon minut i sitne kockice krompira. Kada krompir počne dobijati rumenu koricu i lijepiti se, dodati i špinat. Poklopiti i kuhati na laganoj vatri uz dolijevanje vode po potrebi, dok krompir ne omekša. Dodati limunov sok, so i ostale začine po želji. Od začina se može dodati i kurkuma.
VARIJANTA 3 (Panir šak)
Ova varijanta se priprema isto kao i druga, samo se na kraju mogu umiješati kockice panir sira, koje mogu biti i pržene, te vrhnje.