Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

20.03.2011.

Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)

U prevodu sa Bengalija, riječ "šak" znači jednostavno: špinat. Međutim, u Bengalu se vjeruje da ovo jednostavno jelo povećava i ljubav prema Bogu. Postoje neograničene varijacije, ovdje ćemo obraditi samo 3. Odlično se slaže sa integlanim pecivima, jogurtom i običnom, bijelom rižom. Špinat možete zamijeniti ili ga pomiješati sa drugim zelenim lisnatim povrćem poput blitve, raštike, koprive i slično. Posebna prednost u odnosu na obične ćušpajze je u tome što nema prekuhavanja špinata.

Potrebni sastojci za 4 osobe:

1 kg špinata

1-2 kašike maslaca, gheeja (pročišćeni maslac) ili ulja

začini ( sve začine možete izostaviti i opet će biti jako ukusno)

pola supene kašike sjemenki kumina (može i kim)

malo naribanog svježeg đumbira

malo chillija

malo praha muškatnog oraščića

sok od pola limuna

malo šećera

so (prema ukusu)

Varijanta 2 (na slici): potrebno je i 1/2-1 kg krompira. Kim poželjan, ostalo nije neophodno.

varijanta 3: panir sir od 2 litre mlijeka i 2 dl vrhnja/pavlake

PRIPREMA: (20-ak minuta)

VARIJANTA 1 (prema Yamuninoj kuharici)

(Špinat dobro oprati i izrezati. U prvoj varijanti ga možete blanširati 5 minuta, poklopljenog i sa vrlo malo vode. Dobro ocijediti.

Na maslacu propržiti kumin dok ne počne mijenjati boju, dodati chilli i đumbir i kratko propržiti.

Dodati špinat i ostatak začina i kuhati još par minuta.

 VARIJANTA 2 (Adiraj)

Otopiti maslac. Na njemu propržiti  kim i čim počne mijenjati boju, dodati chilli i đumbir, pa nakon minut i sitne kockice krompira. Kada krompir počne dobijati rumenu koricu i lijepiti se, dodati i špinat. Poklopiti i kuhati na laganoj vatri uz dolijevanje vode po potrebi, dok krompir ne omekša. Dodati limunov sok, so i ostale začine po želji. Od začina se može dodati i kurkuma.

VARIJANTA 3 (Panir šak)

Ova varijanta se priprema isto kao i druga, samo se na kraju mogu umiješati kockice panir sira, koje mogu biti i pržene, te vrhnje.

Vegetarijanski recepti
<< 03/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
760500

Powered by Blogger.ba