Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

20.03.2011.

Nezaboravni dressing za salatu od tahina i jogurta

Otkako mi prijatelji otkriše tajnu ovog dressinga, pravim ga u velikim količinama, čuvam u frižideru i prelijevam preko svega. Nevjerovatan okus! Najbolje se slaže sa zelenom salatom.

POTREBNI SASTOJCI

tahin

jogurt

maslinovo ulje

so

začini po želji: limun, asafoetida, biber, chilli, mljevena paprika

VRIJEME PRIPREME: 5 minuta, može stajati u frižideru nekoliko dana...ako potraje.

PRIPREMA:

Dobro promiješati posudu sa tahinom, da se ujednači gustina. 1/3 tahina i 2/3 jogurta, te soli po želji umiksati sa začinima dok se ne dobije jednolična smjesa. Može se po želji postepeno umiksavati i maslinovo ulje, mada je količina susamovog ulja u tahini pasti već dovoljna. Ako volite rijeđi dressing, slobodno dodajte vode po želji.

Preliti preko salata, a može služiti i kao umak, namaz ako je gušće.

TAHINI (tahan, taan) PASTA:

Tahini je prirodan izvor energije i zdravlja.Priprema se od svjeze preradjenog, oljustenog zrna susama. Povoljno utice na imuni sistem, plucne bolesti /bronhitis/,gastritis,anemiju,glavobolju,cisti krvne sudove i smanjuje nivo holesterola Sirove semenke susama sadrže čak sedam puta više kalcijuma od kravljeg mlijeka. Osim toga susam je bogat uljem, bakrom, manganom, gvožđem, vitaminima E i B1  

Tahini pasta nije ništa drugo nego glatka i vrlo gusta pasta od mljevenih sezamovih sjemenki.

Odlično je svako jutro uzeti kašičicu tahina pomiješanog sa medom.

Ko ima problema sa željezom neka zna da jedna žličica sezamovih sjemenki pokriva dnevnu potrebu organizma za ovim mineralom.
Tahin iz Badema
Vegetarijanski recepti
<< 03/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
737158

Powered by Blogger.ba