Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

20.01.2011.

Štrudla, orahnjača...ili kako već

Sad ćete svi doživjeti blagi šok...al pokušat ću kao Lesi da se vratim "kući", samo da me ne bi dočekivao ovaj post sa vege-roštiljem, svaki put kad otvorim blog.

SASTOJCI:

TIJESTO:

400 gr brašna

200 gr šećera

150 grama maslaca

mlakog mlijeka (cca 3dl)

1 kvasac u kesicipola svježeg

malo kurkume

FIL:

800 gr oraha (samljeti na mašinu)

malo mlijeka

200 gr šećera

1 kesica vanilin šećera

Na slici možete vidjeti i grožđice u filu.

Ovo je mjera za dimenziju duboke tepsije 20x40 cm. Izađu 2 štrudle, u svakoj po oko 20 komada. U tepsiji veličine rerne treba praviti duplu mjeru, 4 štrudle.

PRIPREMA:

Staviti mlijeko na umjerenu vatru. Dodati šećer, maslac, kurkumu i kvasac. Lagano miješati da se svi sastojci pomiješaju i rastope. Mlijeko treba biti samo mlako, jer će u suprotnom poništiti djelovanje kvasca.

Dodavati mlijeko u brašno i umijesiti glatko tijesto, koje ne smije biti ni pretvrdo ni premeko, tj. da se može mijesiti, bez lijepljenja (dodavati mlijeko, vodu ili brašno dok to ne postignete).

Ostaviti tijesto da raste minimalno 4 sata ili preko noći. Ako je prostorija pretopla, možete ga nakon 2 sata malo premijesiti.

Ugrijati rernu na 200 stepeni.

Samljeti orahe, pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati malo mlijeka, tek toliko da se uveže u pastu koja se može razmazivati. Ako pasta bude rijetka, dobit ćete gnjecavu štrudlu.

Bez prekuhavanja i miješenja, tijesto podijeliti na 2 jednaka dijela. Razvaljati na pobrašnjenoj podlozi u pravougaonik dužine tepsije, a debljine oko 5 mm.

Razmazati pola smjese, urolati i prebaciti u maslacam namazanu tepsiju.

Ponoviti i sa drugom polovinom.

Peći 45-50 minuta na 180 stepeni. Slobodno možete i 1h, bitno je da štrudla bude dobro prosušena iznutra, a to morate procijeniti ovisno o debljini  štrudle.

Ne dirati i ne rezati dok se ne potpuno ohladi.

Vegetarijanski recepti
<< 01/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
761108

Powered by Blogger.ba