Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

23.05.2010.

Vegetarijanski roštilj

Proljeće u Bosni je sinonim za raznorazne izlete, teferiče, uranke, sijela i rođendane u prirodi...

E sad, umjesto uobičajenih ćevapa koji se dime sa roštilja smještenog ispod gepeka iz kojeg svira narodnjak, može se desiti i neki sasim neobičan a ukusan, vegetarijanski roštilj. Uz malo salate, hljeba, kajmaka...može se, u dobrom društvu, provesti cijeli dan u prirodi.

Roštiljati se može svašta. Ovo su samo neke od ideja:

Patlidžani, paprike, tikvice, skuhane mrkve, kukuruz, sojine šnicle, polpeti i imitacije ćevapa (od rendanog povrćaa i zobenih pahuljica ili sojinih ljuskica) , panir sir (ni jedan drugi), seitan, palenta izrezana na ploške...Mogu se praviti i ražnjići, ma ukratko, sve je stvar ideje i trenutne inspiracije.

Poželjno je noć ranije povrće, seitan i palentu izrezati na ploške i marinirati u maslinovom ulju sa začinima.Začine treba samljeti i pomiješati sa maslinovim uljem, a sve zajedno treba poklopljeno ostaviti u frižider. So je poželjna jer povrće omekša i pusti sok.

Začini mogu biti jednostavni (samo so i biber), ili mediteranski (lovor, žalfija, origano, ruzmarin, bosiljak...), a posebno je ukusna azijska verzija marinade sa čilijem, biberom, currijem, kurkumom, asafoetidom...Lično ne volim soja sos, ali mnogi se kunu u njegove kvalitete kod mariniranja.

Gotovo povrće i ostalo se može dodatno preliti pestom, paradajz sosom, pavlakom, jogurtom, sokom od limuna...prema želji.

Poželjno je ne koristiti ekstra djevičasnko maslinovo ulje, jer se ono ne bi trebalo termički obrađivati.

Ako imate još nekih ideja ili savjeta, komentari će dobro doći.

Vegetarijanski recepti
<< 05/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
900961

Powered by Blogger.ba