Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

27.04.2010.

Salata od mladog kupusa i rotkvica

Proljeće na tanjuru!

 

Moje su sve salate sa uobičajeno istim dressingom od limuna i maslinovog ulja, tako da ne bih pametovala sa receptom. Ovo je samo jedna proljetna ideja, a količine i dressing prilagodite prema prilici, inspiraciji, željama...

 

ROTKVICE

Ovo popularno proljetno povrće ima malo kalorija, ali je zato puno okusa i hrskave strukture. Energetska vrijednost rotkvice je mala - na 100 g iznosi 16 kcal / 67 kJ, od čega na vodu otpada 95,27%, ugljikohidrata ima 3,40%, a količina proteina i masti je zanemariva.

Pola šalice narezanih rotkvica (oko 12 rotkvica srednje veličine) osigurava obilnu količinu kalija, vitamina C, folata i dijetalnih vlakana.

Izvrstan su izvor vitamina C i zadovoljavaju 31,25% preporučenih dnevnih potreba, a ostalih minerala i vitamina ima u tragovima. Vitamin C pomaže u formiranju kolagena, pomaže u apsorpciji željeza iz biljaka, održava desni zdravima, ubrzava zacjeljivanje rana, poboljšava imunološki sustav, sudjeluje u sintezi neurotransmitera u mozgu. Nadalje, moćan je antioksidant koji iz tijela izbacuje kancerogene slobodne radikale. Prema istraživanjima National Institute on Aging i USDA dokazano je da C vitamin povećava razinu HDL (lipoprotein visoke gustoće), poznatog kao "dobar kolesterol", koji iz arterija ispire masnoću, te tako smanjuje rizik od srčanog udara.

Od minerala i vitamina, rotkvica sadrži kalcij (25 mg), zatim fosfor (20 mg), kalij (233 mg), željezo (0,34 mg). Odnos kalcija i fosfora je takav da omogućava dobro iskorištenje kalcija.

Pigment antocijan, koji daje boju korijenu rotkvice, pobuđuje zanimanje javnosti zbog svojih povoljnih zdravstvenih svojstava. Istraživanjima koja se provode sa svrhom ispitivanja antioksidativnih svojstava, utvrđeno je da jači intenzitet boje pojačava i antioksidativno djelovanje. Antioksidansi u ljudskoj prehrani povezani su sa smanjenjem srčanih bolesti, nekih oboljenja raka i makularnom degeneracijom.

Ljekovitost

Riječ rudhira na sanskrtu, ili rude, rudo ili reod na saksonskom, znače krv ili obojiti crvenim, a otud potječe naziv ove povrtne biljke.

 

Svjež sok dobiven od rotkvice stari je narodni lijek, a pomaže kod izlučivanja žuči i veoma je dobar za liječenje upale žučnog mjehura.

Povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa, te se preporučuje kod bronhitisa, prehlade, gripe, dišnih infekcija, te kašlja. Smanjuje glavobolju.

Ne preporuča se osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima. (coolinarika.com)

Rotkvica se u prehrani koristi kao aperitiv, radi mirisa i okusa, jer potiče lučenje želučanog soka. Olakšava probavu tako što potiče lučenje probavnih sokova i rad crijeva, pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora.
Vegetarijanski recepti
<< 04/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
729864

Powered by Blogger.ba