27. Salata sa slanutkom

[IMG]http://img269.imageshack.us/img269/6463/picture940x.jpg[/IMG]

Slanutak (nahut,leblebija, eng,chickpea) je jedan od najvećih izvora proteina i drugih nutritijenata, posebno u kombinaciji sa jogurtom.

Ono što je ovoj salati priskrbilo pozitivne kritike mojih pokusnih kunića (čitaj nedužnih gostiju) je tajni sastojak-đumbir, kojeg ima kupiti u Merkatoru i Konzumu.

SASTOJCI:

500 grama slanutka (ima kupiti u Bademu, 6 km/kg)

2 veća paradajza

4-5 svježih, po mogućnosti, domaćih paprika

ostalo svježe povrće po želji (krastavci, rendana mrkva)

list peršuna (po želji)

pola limuna

maslinovo ulje

svjež korijen đumbira, po želji

biber

PRIPREMA:
Slanutak namočiti noć prije, u puno vode. Sutradan vodu isprati i staviti da se kuha u posoljenoj vodi minimum sat vremena. Prstima ili nožem provjeriti da li je potpuno mekan. Preporučujem kuhati više slanutka, pa ostatak sačuvati u vodi u frižideru, i u narednih par dana napraviti odd njega nešto drugo, dip, namaz ili slanutak s jogurtom-recepti neki drugi put.)

Kada je kuhan, oprati u hladnoj vodi,

Izrendati sitno đumbir, otprilike 2 cm bi bilo dovoljno.

Isjeckati svježe povrće i didati u salatu.

Dodati puno lista peršuna, limunov sok, ulje i biber.

Sve dobro izmješati.

Poželjno je prije serviranja salatu preliti jogurtom.

Odlično se slaže sa jelima od riže.

Slanutak je bogat energijom – u samo 100 g ima 364 kcal / 1522 kJ energije, a od toga 19,3% proteina, 6,04% masti, 60,65% ugljikohidrata, 17,4 g dijetetskih vlakana i 10,7 g šećera.

Sadržaj minerala je raznolik i bogat. Izvrstan je izvor mangana (2,204 mg, što iznosi 100% od preporučenog dnevnog unosa), fosfora (366 mg, što čini 45,7% od preporučenog dnevnog unosa), željeza (6,24 mg, što čini 44,6% od preporučenog dnevnog unosa), magnezija (115 mg, što iznosi 38,4% od preporučenog dnevnog unosa), cinka (3,43 mg, što je 4,3% od preporučenog dnevnog unosa), a dobar je izvor selena (8,2 mg, što čini 5% od preporučenog dnevnog unosa) i kalcija (105 mg, što iznosi 10,5% od preporučenog dnevnog unosa).

Od vitamina značajnije su prisutni samo vitamini B kompleksa, izvrstan je izvor tiamina (0,477 mg, što čini 39,8% od preporučenog dnevnog unosa), pantotenske kiseline (1,588 mg ili 31,8% od preporučenog dnevnog unosa), folne kiseline (334,2 mg ili 83,5% od preporučenog dnevnog unosa), dobar je izvor riboflavina (0,212 mg, što čini 16,4% od preporučenog dnevnog unosa) i niacina (1,54 mg ili 10% od preporučenog dnevnog unosa).

6 komentara

  1. Sa slanutkom sam se prvi put upoznala jeduci hummus. Onda, kako je to moja priroda, hummus od tada sama pravim. Slanutak je postao dio moje redovne kuhinje. Trpam ga u sve i zbog njegovog gotovo neutralnog ukusua, nesto kao krompir, ide uz sve…od supe do salate. Ovo je predivan i lagan recept. Makednoci ga mnogo jedu (zovu ga leblebija). Njupa ju ga onako suhog…dali mozga koristis brasno od slanutka?

    PS u fazonu sam sada praviti caj od djumbira…kontam citava me trudnoca prosla niti jednom nenapravih ovaj caj u koji se zene kunu da lijeci mucninu.

  2. shiz***Me too, me too, me too 🙂
    Anatomy***Ima i kod nas kupiti tog suhog pečenog slanutka na čaršiji. Brašno naravno koristim za umake (brašno i jogurt-indijski Khadi sos, pa onda da zgusnem variva od povrća i obogatim ih proteinima, u njemu poham povrće, svake prestupne godine, a posebna poslastica je Laddu, nešto kao indijska čokolada koja se pravi tako što se ovo brašno prži na maslacu i poslije se dodaju lješnici i kardamom, mmmmmmmmmm). Joj Bože, kako biti mršav uz sve ovo…
    Čaj od đumbira definitivno liječi mučninu, ne samo onu trudničku. Pored toga, vruć čaj od đumbira instantno liječi prehladu i pomaže kod svih disajnih problema.

  3. nutritijenata – hotio rijet: hranljivih sastojaka???
    slanutak – meni to lici na leblebije (barem tako se zovu u Srbiji i Makedoniji)

    PS

    Ne bih se igrao jezickog policajca ali u nasem jeziku postoje izrazi za sve na Kugli Zemaljskoj. Tvoji dobi tekstovi ce biti jos bolji ako je i jezik dobar.

Komentariši