Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

24.04.2010.

Quiche sa divljim šparogama

U francuskoj kuhinji, Quiche (kiš) je naziv za slanu pitu sa nadjevom od jaja i vrhnja. U vegetarijanskoj verziji, jaja se zamjenjuju tako što se u vrhnje doda malo brašna. Ovo je sezonska verzija ovog ukusnog i kaloričnog jela, ali može se pripremati sa bilo kojom vrstom povrća, koje se prethodno može i malo prodinstati ili blanširati.

SASTOJCI:

(prilagoditi veličini posude za pečenje, moja je prečnika 25 cm, duboka 5 cm)

KORA:

200 grama integralnog brašna

50-100 grama maslaca na sobnoj temperaturi

so

OSTALO:

2 dl vrhnja

100 grama tvrdog sira po izboru

3-4 kašike gustina ili brašna ( a pola od toga može biti i kukuruzni griz)

so

kurkuma

vezica divljih šparoga

malo maslaca ili ulja

PRIPREMA:

Staviti rernu da se grije.

Maslac utrljati u posoljeno brašno dok se ne dobije pjeskakasta smjesa.

Postepeno dodavati hladnu vodu, dok ne dobijete glatko tijesto.

Maslacem namazati dno i rubove tepsije za pečenje.

Tijesto pritiskanjem ravnomjerno rasporediti  po dnu i rubovima.

Peći 5-8 minuta.

Za to vrijeme pripremiti ispunu.

Šparoge oprati i odvojiti mekane od tvrđih dijelova stabljike. Stabljiku nasjeckati.

U posudi pomiješati vrhnje, izrendani sir, so, kurkumu, brašno i stabljike šparoga.

Izliti preko tijesta i peći na najvećoj temperaturi 10-15 minuta.

Uredno poslagati vrhove šparoga i premazati ih topljenim maslacem ili uljem.

Ovaj dio više služi za ukras, tako da sve šparoge možete odmah izrezati u smjesu.

Peći još 5-10 minuta, dok ne počne rumeniti.

OStaviti 20-30 minuta da se hladi prije rezanja.

Odlično se slaže sa salatom od paradajza.

 

Vegetarijanski recepti
<< 04/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
750329

Powered by Blogger.ba