20. Voćni kolač

Neki ga zovu i pita od jogurta, jer se pravi s jogurtom. Još jedan u nizu brzih recepata. Slike za sada nemam, jer ga moji ukućani i gosti pojedu prije nego stignem uslikati.

SASTOJCI:

4 čaše brašna

2 čaše jogurta

1 čaše ulja

1 i 1/2 čaše šećera

2x prašak za pecivo, 2x vanilija, malo naribane korice limuna

300 grama voća po želji (idealno jagode, maline, kupine, borovnice, breskve)

malo šećera u prahu

Moguće varijacije: kerob, lješnici, orasi…

PRIPREMA: 5 minuta, pečenje 10 do 15 minuta)

Sve sastojke, osim voća pomiješati i izliti u puterom namašćenu tepsiju čija veličina varira o debljini tijesta koju želite. Tijesto će dosta narasti pa i to treba imati na umu. Važna napomena je da će tijesto takođe biti dosta čvrsto ako slijedite recept, pa ga treba mokrim rukama ravnomjerno rasporediti po tepsiji. Na tijesto treba ravnomjerno rasporediti voće i utisnuti ga da se površina voća izravna sa površinom tijesta.

Peći na 220 stepeni dok ne porumeni.

Ohlađen kolač posuti štaubom i rezati.

Smjesa se može izliti u kalupe ili papire za pečenje muffina, može se napraviti pola bijela, pola smeđa…postoji obilje varijacija.

9 komentara

  1. Traty***Joj, ne znam, možda sa tip 1100 ili na krupno sito prosijati ono grubo integralno brašno..i naravno smeđi šećer ubaciti umjesto bijelog, obavezno!
    Danas ću, ako stignem napisati jedan odličan recept sa integralnim.

Komentariši