Zapečena pura/palenta sa sirom i svježom kaduljom
Ovaj sam recept vidjela kod Ane, a ona kaže da je to specijalitet u sjevernoj Italiji. Od nedavno, je postao i kod nas, tako da se moji ukućani više raduju ovoj puri nego glavnom jelu, često je i večeraju...a pridruže im se i gosti.
SASTOJCI:
(količine stvarno morate sami odrediti, ovisno o broju osoba, veličini posude i slično)
Kukuruzno brašno ili instant palenta
voda
Meni za oko 200 grama instant palente treba:
2 dl pavlake
100-200 grama raznih sireva
5-6 listova svježe kadulje, a ako nemam poslužim se sa suhim, iz čaja
malo maslinovog ulja
PRIPREMA:
Palentu, koja je nagusto skuhana u slanoj vodi, izliti u pokvašenu posudu ravnog dna i pustiti da se ohladi.
U još vruću palentu se može umiješati kadulja i rendani parmazan.
Staviti rernu da se grije.
Kada se palenta ohladila, izrezati je na ploške i poslagati na maslinovim uljam namazanu vatrostalnu ili zemljanu posudu.
Posuti sitno sjeckanom kaduljom/žalfijom.
Premazati vrhnjem/pavlakom ili preliti vrhnjem za kuhanje.
Odozgo izrendati sireve i zapeći u rerni dok se sirevi ne otope i počnu rumeniti.
Jedan naš ručak: zapečena palenta, grašak u umaku od slanutkovog brašna i salata od maslačka:
PALENTA:Došavši na teritorij Novoga Svijeta, Columbo se susreo sa za njega nepoznatom biljkom, rasprostranjenom od Čilea do Kanade. Radilo se o kukuruzu, namirnici koju su tadašnji stanovnici konzumirali i kao povrće i kao žitaricu (u obliku kukuruzne kaše), a služili su je uz povrće, meso ili ribu. Kukuruz su u Europu donijeli španjolski i portugalski istraživači.
Kalorijska vrijednost palente uvelike ovisi i o sastojcima koji joj se dodaju, primjerice, dodatak samo 20 grama maslaca, podiže kalorijsku vrijednost palente na 370, pri čemu se sadržaj masnoća povećava za otprilike 15 g.
Palenta sadrži beta karoten, provitamin A, a ujedno je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1) te je dobar izvor mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij.