Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

17.04.2010.

Pizza sa rukolom ili maslačkom

Poseban specijalitet među pizzama je pizza sa rukolom, a odlična je i sa maslačkom :).

U Bosni je rukolu i matovilac malo teže pronaći (uglavnom po tržnim centrima)  i 1 kg košta bezobraznih 30 km, za običnu travu. Maslačka, naprotiv ima svuda i na pijacama se može kupiti za 1 km čitava kesa. Okusi rukole i maslačka se razlikuju, tako da svako treba izabrati prema svome ukusu.

SASTOJCI:

(ovisi o broju i "kapacitetu" osoba, navedena količina može zadovoljiti dvije odrasle izjelice)

TIJESTO:

500 grama brašna (može i crnog)

1 instant kvasac

so, malo ulja

može se staviti i kašika pavlake

mlaka voda

OSTALO:
2 dl paradajz sosa

listovi rukole, maslačka, matovilca...šta imate

sir po želji, prema originalnom receptu ide mozarella, a količinu prilagodite ukusu i nalazu holesterola :)

maslinovo ulje

parmezan izrezan na listiće

origano, bosiljak

mogu se staviti i mini paradajzi

PRIPREMA:

Umijesiti glatko tijesto i pustiti da pokriveno dobro nadođe na toplom mjestu  (najbolje da naraste dvostruko).  Tijesto treba stajati minimalno pola sata, a ako treba stajati duže od 4 sata, stavite ga u frižider u najlonskoj kesi. Na taj način se može koristiti i sutra, ako ne za pizzu, onda za uštipke.

Kada je tijesto spremno, upaliti rernu.

Na razvaljano tijesto složiti paradajz sos, posuti origanom i rendanim sirom i peći dok rubovi ne počnu malo rumeniti.

Dok se peče oprati rukolu i maslačak i pripremiti parmezan.

Na još toplu pizzu staviti rukolu, parmezan, posuti kapima maslinovog ulja, a mogu se staviti i polovine mini paradajza.

Rukola je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije kupusnjača. Poznata je još pod imenima rikula, riga ili rokula. Ime joj potiče iz latinskog korijena „roc”, što znači oporo, grubo i divlje. Spada u grupu lisnatog povrća jer se za ishranu koristi list, mada se ponekad koristi i cvijet. List rukole ima oblik rakete, pa se u engleskom govornom području ova biljka zove raketa (rocket). Cvjetovi su sitni i po građi tipični za familiju kupusnjača, prljavobijeli ili blijedorumeni. Rukola vodi porijeklo iz Centralne i Južne Evrope, ali je veoma raširena i u Sjevernoj Africi, Sjevernoj Americi i Bliskom istoku. Rukola predstavlja izuetno kvalitetno i ljekovito povrće, sadrži dosta vitamina C, mineralnih materija, a naročito željeza, vlakana i drugih korisnih materija. Sve vrste rukole imaju gorak i aromatičan okus. Gorčina listova povećava se sa starošću biljke, zato je najbolji okus listova mladih, dobro gajenih biljaka.

Kupovina i priprema

Treba birati mlade, zdrave listove koji izgledaju svježe. S listićima treba postupati vrlo nježno, premda se često prodaju zbijene u male plastične kutije ili vrećice, u kojima se lako zdrobe pa brzo propadnu.

Rukola se najčešće koristi kao salata ili kao komponenta u miješanim salatama za poboljšanje arome i okusa. Posebno se mnogo koristi kao salata u mediteranskom području, pripremljena sa maslinovim uljem, sirćetom, parmesanom ili mozzarella sirom. Ponekad se rukola priprema kuhana ili blanširana i tom prilikom gubi gorčinu. U nekim zemljama Azije (Iran, Pakistan), gaji se radi sjemena za ulje, a sjeme može da se koristiti i za proizvodnju senfa.

Rukola se odlično slaže s paradajzom, a zbog svog pikantnog okusa ne zahtijeva puno dresinga. Česta je na jelovnicima svjetskih restorana, obično da „unese malo duha” u zelene salate te kao začin u umacima i na pizzama.

Liječenje rukolom

  • pospješuje liječenje bolesti jetre
  • pomaže u detoksikaciji organizma
  • rashlađuje organizam tokom vrelih ljetnih dana
  • pomaže u prevenciji osteoporoze
  • pospješuje varenje  (gusto.ba)

 

Vegetarijanski recepti
<< 04/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
749550

Powered by Blogger.ba