Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

17.04.2010.

Salata od maslačka

Sezonske , pogotovo samonikle biljke su idealne za prehranu. U proljeće, raste veliki broj biljaka koje čiste organizam od zimskih toksina, vraćaju polet i snagu, otklanjaju proljetni umor. Maslačak je jedna od njih.

Ako možete, povežite izlete u prirodu sa sakupljanjem besplatne i zdrave hrane (pod uslovom da ne raste na nuklearnom otpadu :). Takođe, ako znate recepte sa nekim drugim samoniklim biljem, molim vas javite!

SASTOJCI:
LIstovi maslačka (dobro oprani)

limun

maslinovo ulje

so

cvjetovi jagorčevine za ukras i jelo :)

PRIPREMA:

Standardno, kao i svaka salata...samo nije loše pustiti da odstoji barem pola sata.


Maslačak je kod nas vrlo rasprostranjena biljka. Raste po livadama, travnjacima, pašnjacima, brežuljcima i vrtovima kao korov.

Biljka sadrži željezo, natrij, fosfor i kalij, eterično ulje, masne kiseline itd.

Maslačak cvate od proljeća do jeseni. Za lijek se beru korijen i lišće, korijen početkom jeseni, jer je tada najgorčiji i najljekovitiji, pun mliječnog soka. Lišće se bere u proljeće, kad je mlado, prije cvjetanja.

Maslačak se upotrebljava za poboljšanje probave, kao diuretik (za izmokravanje), protiv bolesti jetre, bubrega, mokraćnog mjehura, slezene, slabokrvnosti, nesanice. Pomaže izlučivanje pijeska iz žuči, potiče mokrenje pa tako pomaže pri izlučivanju otrovnih tvari iz tijela.

Mlado lišće od maslačka vrlo je ukusno kao salata, koja čisti krv, potiče mokrenje i odstranjuje bolove od žučnih i jetrenih bolesti. Korijen se izreže na tanke ploške, dodaju mladi listovi, začini uljem i limunovim sokom i ostavi da stoji oko 4 sata, pa tek onda jede.

Za popravljanje krvne slike potrebo je u proljeće piti 4- 6 nedjelja, dva puta dnevno po jednu šolju čaja od maslačka, ili po jednu supenu kašiku soka od maslačka.(
www.cyberbulevar.com)

LIST  MASLAČKA
Sadrži seskviterpenske laktone, derivate taraksične kiseline, triterpene, sterole, flavonoide poput apigenina i luteolina, derivate cimetne kiseline. Ističe se iznimno visok sadržaj kalija u listovima (do 4,5% u osušenom listu).
KORIJEN
Također sadrži seskviterpenske laktone, sterole poput taraksosterola, derivate kavene kiseline i kalij. U jesen, kad se bere, korijen sadrži visoke doze inulina (40 posto), koji dobro djeluje na probavu jer potiče kretnje (peristaltiku) crijeva. U proljeće, kad se korijen ne bere, sadržaj inulina je samo dva posto.

Indikacije (kad i u kojim bolestima i tegobama se koristi maslačak):

LIST
List maslačka je dobar diuretik, pa ga ESCOP (Europski znanstveni komitet za fitoterapiju) preporučuje kod potrebe za pojačanim mokrenjem, primjerice kod čestih infekcija mokraćnog sustava, visokoga krvnog tlaka.(
www.vasezdravlje.com)

Vegetarijanski recepti
<< 04/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
729863

Powered by Blogger.ba