Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

15.04.2010.

Bistra supa sa metvicom

Metvica, nana, menta daje odličan, proljetni i osvježavajući okus jelima, posebno supama.

Otkako je Jamie Oliver počeo uživo u emisijama trgati svježe začine iz saksija koje stoje u sred kuhinje, svi su poludjeli za tim. Tako se sada i kod nas mogu kupiti saksije sa začinima (U Sarajevu je to OBI), a mogu se i uzgajati.

SASTOJCI:

Razno povrće izrezano na kockice (mrkva, celer, peršun, i još neko povrće po želji, jer ne valja ni previše različitog povrća kuhati i jesti skupa. To može biti brokula, kao što je u ovom slučaju, karfiol, prokulice, keleraba, kelj, tikvice...)

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

puno sitno sjeckanih listova peršuna i celera

na 2 l supe je dovoljno 8-10 listića svježe mente

so, biber

listići svježe mente (a u zamjenu se može staviti kesica filter čaja, dok se ne osjeti aroma i odmah izvaditi).

PRIPREMA (15 minuta)

Staviti vodu da proključ i dok ključa oprati i isjeckati povrće.

U kipuću vodu dodati povrće i kuhati poklopljeno dok ne omekša (ne raskuhati).

Tikvice je dovoljno kuhati 5 minuta, pa se one mogu ubaciti i pred kraj.

Kada je kuhano, posoliti, dodati maslinovo ulje, biber i listove mente i peršuna.

Ostaviti poklopljeno još 5 minuta da lisnati začini puste arome, eterična ulja i ostalo.

Vegetarijanski recepti
<< 04/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
729905

Powered by Blogger.ba