Grah zapečen sa kukuruzom i povrćem
Nešto između istarske maneštre, makedonskog prebranca...uglavnom, I did it my way!
SASTOJCI (za 4 osobe)
500 grama šarenog graha
3-4 crvene paprike
2 mrkve
svježi korijen celera (pola prosječnog korijena)
100 grama kukuruza šećerca
paradjaz sos
ulje
lovorov list, so
PRIPREMA (oko 2 sata):
Grah oprati i namočiti u duploj količini vode preko noći.
Kuhati sat vremena sa 2 lista lovora u ekspres loncu.
15-ak minuta prije kraja, pripremiti povrće.
Sve oprati i nasjeckati na kockice manje od centimetar.
Dinstati 10-ak minuta. Posoliti. Dodati kukuruz.
Posoliti grah.
U vatrostalnu ili zemljanu posudu stavljati red ocijeđenog graha, red povrća.
U skladu sa veličinom zdjele trebala bi biti tri sloja graha i 2 povrća, tako da je grah na vrhu.
Zaliti sa vodom od graha, tako da dođe skoro do zadnjeg sloja.
Preliti paradajz sosom.
Peći u rerni na maksimumu dok voda ne ispari (ili barem pola vode) a po vrhu se ne počne stvarati korica i počne se grah sa vrha sušiti.
Jedina masnoća ovdje je malo ulja korištenog za dinstanje.
Moj muž obično smatra da je moj grah previše blag, pa njemu napravim sa lukom i vegetom, što ja ne koristim. Mislim da bi bilo odlično sa nekim ljutim začinima poput chillija i bibera, ali ja još dojim, tako da ni to ne koristim u prehrani :(