Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

22.03.2010.

Grah zapečen sa kukuruzom i povrćem

Nešto između istarske maneštre, makedonskog prebranca...uglavnom, I did it my way!

SASTOJCI (za 4 osobe)

500 grama šarenog graha

3-4 crvene paprike

2 mrkve

svježi korijen celera (pola prosječnog korijena)

100 grama kukuruza šećerca

paradjaz sos

ulje

lovorov list, so

PRIPREMA (oko 2 sata):

Grah oprati i namočiti u duploj količini vode preko noći.

Kuhati sat vremena sa 2 lista lovora u ekspres loncu.

15-ak minuta prije kraja, pripremiti povrće.

Sve oprati i nasjeckati na kockice manje od centimetar.

Dinstati 10-ak minuta. Posoliti. Dodati kukuruz.

Posoliti grah.

U vatrostalnu ili zemljanu posudu stavljati red ocijeđenog graha, red povrća.

U skladu sa veličinom zdjele trebala bi biti tri sloja graha i 2 povrća, tako da je grah na vrhu.

Zaliti sa vodom od graha, tako da dođe skoro do zadnjeg sloja.

Preliti paradajz sosom.

Peći u rerni na maksimumu dok voda ne ispari (ili barem pola vode) a po vrhu se ne počne stvarati korica i počne se grah sa vrha sušiti.

Jedina masnoća ovdje je malo ulja korištenog za dinstanje.

Moj muž obično smatra da je moj grah previše blag, pa njemu napravim sa lukom i vegetom, što ja ne koristim. Mislim da bi bilo odlično sa nekim ljutim začinima poput chillija i bibera, ali ja još dojim, tako da ni to ne koristim u prehrani :(

Vegetarijanski recepti
<< 03/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
729905

Powered by Blogger.ba