Kitri sa koprivom
Kopriva ili žara je jedna od biljaka koja olakšava proljetni umor, a garantuje odlične količine željeza, vitamina A i C i ostalih hranjivih materija za vegetarijance, ali i sve one koji na proljeće žele malo "živnuti", očistiti organizam i slično. Ne smije se jesti svježa zbog mravlje kiseline i podatka da je svježa štetna za bubrege.
Sa koprivom je moguće napraviti sva jela u koja se inače stavlja špinat ili blitva, ili je barem podvaliti u ista, u manjem ili većem omjeru. Neka do njih su: palenta sa koprivom, pita zeljanica, uljevak sa koprivom, supa sa koprivom i zobenim pahuljicama, može se napraviti sok sa limunom i narandžama...a par listova koprive se može prokuhati i izvaditi iz svih proljetnih supa.
O slavama kitrija (indijskog rižota sa žutom lećom-dalom i raznim povrćem) moglo bi se pisati i pisati. Već sam objavila osnovni recept, ali neću se na tome zaustaviti, nego ću objaviti recepte za pojedine varijacije, kad god budem kuhala neku od njih.
Kitri pruža savršen balans hranjivih materija, jer riža daje ugljikohidrate i energiju, dal ili leća proteine i minerale, povrće ili kopriva u ovom slučaju vitamine, a malo jugurta sa par kapi limunovog soka su dodatni plus kako za okus, tako i za zdravlje.
SASTOJCI za 2 osobe:
100 grama riže
50 grama mung dala ili crvene leće
čaša mladih vrhova koprive
jednaka količina blitve za maskiranje okusa
malo maslaca/putera
1 dl jogurta
1 kašika svježeg soka od limuna
so
može se staviti i par zrna kima
PRIPREMA 20 minuta
Oprati rižu i dal (ili leću).
Kuhati u duploj količini vode na umjerenoj vatri, poklopljeno.
Za to vrijeme u rukavicama oprati koprivu (i blitvu) i sitno je isjeckati.
Pred kraj kuhanja dodati koprivu i kuhati poklopljeno još 5 minuta.
Posoliti i promiješati.
Servira se vruće, posuto listićima maslaca, jogurtom, kapima limunivog soka i biberom.
Više o koprivi (žari):