Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

17.03.2010.

Kitri sa koprivom

Kopriva ili žara je jedna od biljaka koja olakšava proljetni umor, a garantuje odlične količine željeza, vitamina A i C i ostalih hranjivih materija za vegetarijance, ali i sve one koji na proljeće žele malo "živnuti", očistiti organizam i slično. Ne smije se jesti svježa zbog mravlje kiseline i podatka da je svježa štetna za bubrege.

Sa koprivom je moguće napraviti sva jela u koja se inače stavlja špinat ili blitva, ili je barem podvaliti u ista, u manjem ili većem omjeru. Neka do njih su: palenta sa koprivom, pita zeljanica, uljevak sa koprivom, supa sa koprivom i zobenim pahuljicama, može se napraviti sok sa limunom i narandžama...a par listova koprive se može prokuhati i izvaditi iz svih proljetnih supa.

O slavama  kitrija (indijskog rižota sa žutom lećom-dalom i raznim povrćem) moglo bi se pisati i pisati. Već sam objavila osnovni recept, ali neću se na tome zaustaviti, nego ću objaviti recepte za pojedine varijacije, kad god budem kuhala neku od njih.

Kitri pruža savršen balans hranjivih materija, jer riža daje ugljikohidrate i energiju, dal ili leća proteine i minerale, povrće ili kopriva u ovom slučaju vitamine, a malo jugurta sa par kapi limunovog soka su dodatni plus kako za okus, tako i za zdravlje.

SASTOJCI za 2 osobe:

100 grama riže

50 grama mung dala ili crvene leće

čaša mladih vrhova koprive

jednaka količina blitve za maskiranje okusa

malo maslaca/putera

1 dl jogurta

1 kašika svježeg soka od limuna

so

može se staviti i par zrna kima

PRIPREMA 20 minuta

Oprati rižu i dal (ili leću).

Kuhati u duploj količini vode na umjerenoj vatri, poklopljeno.

Za to vrijeme u rukavicama oprati koprivu (i blitvu) i sitno je isjeckati.

Pred kraj kuhanja dodati koprivu i kuhati poklopljeno još 5 minuta.

Posoliti i promiješati.

Servira se vruće, posuto listićima maslaca, jogurtom, kapima limunivog soka i biberom.

Više o koprivi (žari):

http://www.coolinarika.com/clanak/povratak-koprive
http://uppt.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1379:kopriva-hrana-i-lijek&catid=34:namirnice&Itemid=52
Vegetarijanski recepti
<< 03/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
729863

Powered by Blogger.ba