Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

17.03.2010.

Panna cotta

Panna cotta je talijanski desert porijeklom iz Piedmonta. U prevodu panna cotta znači kuhana krema. Ovaj kremasti desert po strukturi je sličan gustom pudingu, a pravi, puni okus daje mu preljev od šumskog voća.

Za razliku od originalnog recepta koji se priprema tako što se mlijeko zgusne želatinom, vegetarijanska varijanta se pravi na dva načina :

1.uz pomoć kupovne smjese za pannacotu (koja je zapravo gustin sa aromom slatkog vrhnja i kojekakvim emulgatorima...)

2. uz pomoć agar-agara, koji je biljna zamjena za želatin.

U ovoj varijanti ja sam vidjela u prodavnici kutiju sa kupovnom smjesom i odlučila pokušati, a rezultat vidite na slici.,

SASTOJCI za 4 osobe:

250 ml mlijeka

250 ml vrhnja za kuhanje

100 grama šećera (ili po ukusu)

200 grama šumskog voća (smrznutog ,ali bolje svježeg), raznog ili pojedinačno (npr. maline)

1 kašika gustina

2-3 kašike šećera za preljev

PRIPREMA:15 minuta

Staviti 200 ml mlijeka i vrhnje za kuhanje da proključa.

Prašak za panna cottu otopiti sa ostatkom hladnog mlijeka.

Dodati u ključalo mlijeko, smanjiti vatru, miješati i kad se zgusne dodati šećer.

Nasuti u pokvašene kalupe. (Može to biti i jedanveći kalup, pa da se panna cotta izreže kao kolač i prelije).

Staviti da se hladi.

Šumsko voće (odmrznuto ili bolje svježe) pošećeriti i ocijediti od soka.

Sok pomiješati sa gustinom i malo vode.

Dobivenu smjesu staviti da proključa.

Dodati šumsko voće i pažljivo izmješati, bez daljeg kuhanja.

Kalupe sa panna cotom preokrenuti na tanjiriće i preliti toplom (ne vrućom) smjesom od voća, koja će se tokom hlađenja zgusnuti.

Vegetarijanski recepti
<< 03/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
761108

Powered by Blogger.ba