Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

14.03.2010.

Salata od crne rotkve

Nije baš posebnog okusa, ni izgleda...al je zdravo:)

SASTOJCI (za 2 zdravstvenih mazohista)

2 crne rotkve srednje veličine

1 dl jogurta

malosvježeg limunivog soka

malo maslinovog ulja

so

PRIPREMA:

Rotkvu izrendati, posoliti i ostaviti 5 minuta da odstoji.

Dodati maslinovo ulje, limun i jogurt.

Rotkva (raphanus sativus)

Stari narodi su je dobro poznavali i cijenili njena svojstva i djelovanje. Od najranijih vremena koristena je kao lijek protiv katara gornjih disajnih puteva, bronhitisa, kaslja i tuberkuloze pluca. Preporucuje se i osobama koje pate od zatvora.
Za zene je rotkva od velike vaznosti jer, koristena kao hrana, doprinosi zadovoljenju potreba organizma za mineralima i fermentima i tako utice na podmladjivanje. Osim toga, ona stimulise i pojacava menstruaciju, a povecava i mlijecnost dojilja. "Koktel" od soka rotkve, mrkve i cvekle popravlja krvnu sliku i prociscava telo.
Rotkva, posebno crna, preporucuje se kao dopuna zimskoj ishrani i kao odbrana od infekcija koje prate ovo godisnje doba.

Rotkva se uzgaja u vrtovima i poljima. Upotrebljavamo korijen, koji je repasta oblika. Izvrsno je povrce, a na glasu je i kao ljekovita biljka. Rotkvu u bilo kojem obliku ne treba soliti jer tada postaje stetna. Ljudi s upalom zeluca neka je ne koriste. Svima nam je dobro poznat rotkvin karakteristican pomalo ostar miris i manje-vise ljut okus. Zahvaljujuci svom mirisu i ukusu, rotkva se u ishrani koristi uglavnom kao sredstvo koje potice apetit. Buduci da je tesko probavljiva, treba je vise usitniti struganjem ili jos bolje u mikseru. Uvijek je treba pripremati neposredno prije upotrebe jer stajanjem gubi specificni miris i ukus, a time i neke ljekovite sastojke. U ljekovite svrhe upotrebljava se iskljucivo svjeze iscijedjen sok korijena. Uz svjezi sok u ljekovite svrhe moze se pripremiti i sirup. Prilikom oboljenja zuci i zucnih putova, nedovoljnoj funkciji jetre, preporuca se uzimanje svjezeg rotkvina soka. To je stari narodni lijek koji se priprema na sljedeci nacin: rotkvu treba dobro oprati, oljustiti, izribati na ribez, a zatim u elektricnom sokovniku iscijediti sok. s to se tice njegove upotrebe, postoji vise preporuka koje se medjusobno razlikuju po kolicini soka koji se uzima tokom dana. Najprihvatljivija je preporuka prema kojoj treba uzimati 100-150 grama soka podijeljeno u vise manjih doza, tokom 4-5 dana, nakon cega treba napraviti pauzu 2-3 dana i tako ponavljati duze vrijeme da bi se ljekovito djelovanje rotkve pokazalo u punoj mjeri. U narodnoj medicini svjeze iscijedjen sok upotrebljava se i za lijecenje neuralgija i ishijalgija, tako da se utrljava u kozu duzinom zivaca. Terapijski ucinak postize se dosta brzo. Za lijecenje bronhitisa, velikog kaslja i oboljenja disnih putova: sirup od rotkve, priprema se na slijedeci nacin: rokvu treba dobro oprati, oljustiti, isjeci na tanje kolutove ili je nastrugati, i to naizmjence slagati s istom kolicinom secera u odgovarajucoj posudi i ostaviti da stoji 24 sata. Nakon toga sok treba ocijediti, odnosno istisnuti. Sirup se uzima svaki sat po 4-5 kasika. Rotkva se ne preporucuje osobama koje imaju cir na dvanaestopalacnom crijevu, kao ni osobama s oboljelim bubrezima.
www.yu-fitness.com

Vegetarijanski recepti
<< 03/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
737702

Powered by Blogger.ba